Csák Jánoshoz fordultak segítségért.

Olyan nagy a finanszírozási probléma a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), hogy a rektor és nyolc kar dékánja áprilisban egyszeri költségvetési támogatást kért 2024-re a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, hogy biztosítani tudják az alapvető működésüket. A Műegyetem vezetése Csák Jánosnak írt levelet, de választ nem kaptak – írta meg a 444.hu.

Veszélyben a működésük

Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy Hankó Balázs államtitkár a múlt héten a felsőoktatási dolgozókkal folytatott tárgyaláson arról beszélt, hogy a béremelési követeléseket az egyetemek belső forrásainak átcsoportosításából kell biztosítani, mert

az állam erre többletforrást nem ad.

Az egyetemen április 29-én tartottak szenátusi ülést, melyen kiderült, hogy Czigány Tibor, a Műegyetem rektora nem pályázik újra, és szó esett az egyetem egyre aggasztóbb gazdasági helyzetéről is.

Czigány az ülésen felolvasta azt a levelet, melyet Csák János tárcájának küldött az egyetemvezetés.

„Kötelességünknek érezzük jelezni miniszter úrnak, hogy a BME 2024. évi feladatellátás finanszírozása veszélyben van”

– áll a levélben. Mint írták, ennek oka, hogy

„az egyetem működtetésére rendelkezésre álló források, benne kiemelten fenntartói támogatás reálértéke folyamatosan csökkent az elmúlt években. És a magas inflációs környezetben mára nem nyújtanak fedezetet a legszükségesebb kiadásokra sem, ami tarthatatlan állapothoz vezetett.”

Az egyetem számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg

reálértéken alig 40 százaléka annak, amit a fenntartó 20 évvel ezelőtt biztosított

– szögezték le. Hozzátették, hogy az előirányzott forrásból az egyetemi oktatás megszervezése és alapvető működése nem biztosítható.

Alapítványi struktúrába akarják kényszeríteni?

Czigány elmondása szerint a levélre nem kaptak választ Csák Jánostól, de április 17-én Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár tanácskozni hívta az állami egyetemek rektorait, hogy a bérekről tárgyaljanak. A BME rektora próbálta szóba hozni az egyetem tarthatatlan anyagi helyzetét, de az államtitkár leállította, mondván: ez nem része a bértárgyalásnak.

2021-től a kormány jóval

kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek.

Így a Műegyetem is nagyon rossz anyagi helyzetbe került. A forráshiány miatt tavaly

ismét napirendre került az egyetem modellváltása.

Mindez hátborzongató annak fényében, hogy a nemzetközi felsőoktatási rangsor szakterületi listája szerint a BME 12 szakterületen van a világ legjobbjai között. A hazai egyetemek közül ennél csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jobb. Jelenleg mindkét egyetem állami fenntartású, de erős a kormányzati nyomás rajtuk, hogy alapítványi struktúrára váltsanak.