Körforgásos gazdaságba csatlakozik a söripar.

Hamarosan beindul a kötelező visszaváltási díjas termékek rendszere, a DRS. A hazai söripar július 1.-jén fog startolni az új módszerrel. A MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) által létrehozott és a kereskedőkkel közösen üzemeltetett visszaváltási rendszer az iparági szakértők szerint el tudja majd érni az italcsomagolások 90 százalékot is meghaladó mértékű visszagyűjtését. Ezzel pedig megvalósulhat a szektorban a körforgásos gazdaság.

Kapcsolódó: Erre nincs felkészülve Magyarország! Ha ez bekövetkezik, úgy kilőhetnek az árak, mint a második világháború előtt

50 forinttal többet fizetünk majd vásárláskor

A kötelező visszaváltási díjas termékek rendszere, a DRS hat hónap türelmi idővel indult el januárban. Tehát 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatók jelölés nélküli palackok, dobozok, üvegek, a határidő közeledtével fokozatosan találkozhatnak egyre több olyan csomagolással a fogyasztók, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot. A rendszer lényege az, hogy egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta azt. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. már január elejére telepített több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát.

Kapcsolódó: Jön a brutális gyógyszerdrágulás? Befutott a legnagyobb érintett cég reakciója

Eredeti formájában kérik vissza a sörös palackokat, üvegeket

„A körforgásos rendszer megvalósulásában a fogyasztóknak is nagy szerepük lesz, hiszen a korábbiakhoz képest, most nem „laposra taposva”, hanem sértetlenül, eredeti állapotában kell a csomagolást a gyűjtőpontokra visszavinni, hasonlóan minden Európában megtalálható visszaváltó rendszerhez. A rendszer sikeréhez a gyártók a DRS-kompatibilis csomagolások előállításával tudnak hozzájárulni”

-közölte az economx megkeresésére Kántor Sándor, a sörszövetség igazgatója.

Hozzátette, beigazolódott az, amit az ipar korábban is mondott: legalább hat hónap szükséges egy ilyen méretű átállásra, mert ez egy komplex, összetett folyamat nagyon sok – sokszor nemzetközi – résztvevővel.

Kapcsolódó: A kormányzat a saját vágyait véli valóságnak: Kifakadt a szakértő

Úton egy fenntarthatóbb jövő felé?

Az Európai Unió szigorú irányelveket határozott meg a tagállamok számára, miszerint a keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét kell újrahasznosítaniuk, így bekerülve a körforgásos gazdaságba. Az EU újrafeldolgozási kvótái szerint a cél, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százaléka újrahasznosításra kerüljön Magyarországon. A vállalást nehezíti, hogy jelenleg a feldolgozatlanul maradt, tehát zömében elásott hulladék a teljes mennyiség 60 százaléka. A MOHU ezt 2030-ig 10 százalékra tervezi csökkenteni és az újrafeldolgozási rátát 32-ről 65 százalékra emelné.

Forrás: economx.hu