Az önkormányzati választás kapcsán pereg a homokóra.

Az önkormányzati választásról

Hétfőn délután 4 órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választás kapcsán. A startvonalhoz csak azok állhatnak, akiknek a már említett időpontig sikerül összegyűjteniük a településenként meghatározott számú ajánlást. Az ajánlóívek leadására már csak pár órájuk maradt. A választási bizottság az ajánlások ellenőrzése után hivatalosan nyilvántartásba veszi a jelöltet.

Kapcsolódó: Kitört a gigabotrány a Fidesz aláírásgyűjtésén: Nagyon gáz dolog történt Szentesen

A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Mellesleg a települési nemzetiségi önkormányzati választáson indulókra is vonatkozik a hétfői határidő.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adják le ajánlásaikat, a választási bizottságok 4 napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

Az EP-választásról

Péntek délután 4 órakor lejárt a listák bejelentésére meghatározott határidő az Európai Parlament magyar tagjainak júniusi választására. A 2 nyilvántartásba vett lista mellett további 11-et jelentettek be, azaz legfeljebb 13 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd június 9-én a szavazólapon.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól.

Kapcsolódó: Több mint 60 ezer ajánlást gyűjtött össze az EP-választásra a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi az összes ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított 4. napon veszi nyilvántartásba.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első 5 neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-áig, délután 4 óráig lehetett. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

(MTI/atv.hu)

(Kiemelt képünk illusztráció)