Annyira azért nem meglepő.

Mészáros Lőrinc is meglépte azt, amit a NER-ben már sokan megtettek: vagyonkezelő alapítványt hozott létre. A Nemzet Gázszerelője vágyait is kifejezte a névvel: Eternitas, azaz örökkévalóság lett az alapítvány neve – írta meg az mfor.hu.

Mészáros Lőrinc vagyonkezelőbe szervezi a fél ország az örökkévalóságig?

A felcsúti milliárdos május 2-án jegyezte be a vagyonkezelőjét. Az alapítványba a fél országot beteheti majd, és azt remélheti, hogy ez az örökkévalóságig így is marad.

A portál szerint a vagyonkezelő alapítványt a Mészáros-birodalom egyik központja, a Váci utca 38. alá jegyezték be. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora vagyont, hány céget mentett be a bástyái mögé Orbán Viktor barátja, aki

egyedüli kurátor a civil szervezetben.

A törvényi előírás szerint a vagyonkezelő alapítvány

minimális induló tőkéje 600 millió forint,

amelyet pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell az alapítvány rendelkezésére bocsátani. A vagyont ezt követően a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja.

Nem meglepő

Sejthető volt, hogy előbb-utóbb Mészáros Lőrinc – akinek becsült vagyona 600 milliárd forint körül van – is létrehozza a maga vagyonkezelő alapítványát.

A portál megjegyzi, hogy a vagyonkezelői alapítványoknak van egy olyan előnyük, ami miatt a leggazdagabb magyarok úgy döntöttek, hogy ilyenekbe pakolják át a céges érdekeltségeiket.

A magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik,

amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani.

Sokan használják a holdingstruktúra alternatívájaként, amelyhez képest komoly előnyei vannak. Ha a kezelt vagyonnak az adóévben csak befektetett pénzügyi eszközökből, követelésekből, értékpapírokból vagy pénzeszközökből származó bevétele van, és a kedvezményezett természetes személy, akkor

a kezelt vagyon társaságiadó-mentességet élvez.

Tavaly decemberben Hernádi Zsolt Mol-vezér is átpakolt néhány milliárdot egy vagyonkezelő alapítványba.