Az üzemanyagár kapcsán szólal majd meg.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda délután három órakor sajtótájékoztatót tart a magyarországi üzemanyagárakkal kapcsolatos döntésekről – írta meg a portfolio.hu a lapnak küldött meghívó alapján.

Jön a benzinárstop?

Megírtuk, hogy egy hónapja a tárcavezető behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. Az ügy ezzel nem zárult le: egy héttel később a kormány felszólította az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat „önkéntes alapon” igazítsák a régiós átlaghoz.

Nem sokkal később, április végén az üzemanyagárstop kérdését is belengette a miniszter. Akkor úgy fogalmazott, hogy ha két héten belül nem csökkentik „önkéntesen” az áraikat a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjai, akkor

„a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog”.

Ez a két hét telt le most.

Engedtek a fenyegetésnek

A szőnyeg szélére állított Mol engedett a fenyegetésnek, az elmúlt két hétben többször is csökkentette az árakat. Nagy Márton meg is ragadta az alkalmat és örömének adott hangot.

„Úgy tűnik, megértette mindenki, mit szeretne a kormány,

ennek nagyon örülök, hogy a kooperációt választották az ellenállás helyett. Ez egy nagyon nagy, a jó irányba tett lépés, az, hogy elegendő-e vagy sem, a kormány a jövő héten tudja értékelni. De a szomszédos árak is felfelé mozognak”

– jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A kis benzinkutak tönkremehetnek

Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnökének értékelése szerint a 10 forintos üzemanyagár-csökkentést minden olyan kútnak követnie kell, amelyik nem szeretne ügyfeleket veszteni.

A döntés következtében azonban nem az a Mol fog tönkremenni, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos haszonkulcsa eddig alig 5 forint körüli összegű volt literenként.

Az alelnök hozzátette, hogy a mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát

a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik.