A hét elején ugyan hűvösebb napok köszöntöttek ránk, ám ennek mostantól vége: újabb felmelegedés veszi kezdetét, ami hamarosan az év első hőhullámába torkollik.

Kapcsolódó: Gyökeres fordulatot vesz az időjárás csütörtökön (+térkép)

Viszlát, hidegfront, helló, nyár!

Barátságtalan időjárással kezdődött május első hete: kedden egy északi hidegfront „széle” érte el hazánkat, ami jelentékeny lehűlést ugyan nem hozott magával, csapadékot viszont annál inkább

– idézte fel a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ami a lehűlést illeti, kedden még 21-27 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála, szerdán és csütörtökön viszont már csak 18-23 fok körül alakultak a napi csúcsok. Pénteken azonban jelentős fordulatra számíthatunk. Sőt, a felmelegedés hamarosan átlépi majd a megszokott kereteket.

A HungaroMet előrejelzése szerint a mai napon már sok napsütésre számíthatunk a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett.

A következő napok időjárása így alakul majd:

Pénteken napközben 23-24 fokos maximumok várhatók.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhő mellett általában sok napsütés várható, majd estétől észak felől megnövekszik a felhőzet. Néhol zápor előfordulhat. Helyenként megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Hajnalban általában 5, 13, délután 20, 25 fok várható.

Vasárnap délelőtt csökken a felhőzet, majd a többórás napsütés mellett erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, kisebb eséllyel az északkeleti tájakon. Zivatarokat leszámítva döntően mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 7 és 12, délután 19 és 24 fok között valószínű.

Ekkor érkezik a hőhullám

A felmelegedés egészen a jövő hét közepéig kitart, ekkor azonban – miként Molnár László figyelmeztet rá – újabb hidegebb periódus következik.

Azt, hogy az újabb hidegfront meddig fog tartani, egyelőre nehéz megjósolni, viszont ami utána következik, ahhoz nem vagyunk hozzászokva:

Jövő hét végén, május 19. környékén ugyanis megérkezik az év első hőhulláma. Tehát készüljünk fel a erőteljes hőhullámra, a minden átmenet nélküli váltást a szervezetünkre is hatással lehet.

Forrás: femcafe.hu