Németh Zsolt nem először cáfolta a kormányzat állításait Oroszország háborújáról és a NATO-ról. A fideszes politikus minden eddiginél keményebben utasította vissza Orbán Viktorék hazug propagandáját.

Szerinte a NATO képes megvédeni Magyarországot

Bármit mondjanak is Vlagyimir Putyin elnök nagyra becsült propagandistái, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem oroszellenes szervezet,

nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól.

Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk

– szögezte le az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke a Magyar Atlanti Társaság (MAT) „Európai biztonság: az atlantizmus jövője és az európai védelmi autonómia” című szerdai konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián.

Németh Zsolt úgy látja, Vlagyimir Putyin fenyegeti a védelmi szövetséget

„A NATO védelmi szövetség. Az, hogy Oroszország ezt a védelmi szövetséget fenyegetésnek tekinti, pusztán arra bizonyíték, hogy uralmat akar gyakorolni a NATO-tagok, vagy legalábbis a NATO-tagok egy része felett”

– jelentette ki a fideszes Németh Zsolt.

Emlékezetes, a kormánypárti politikus már több alkalommal is erős kritikákkal illette Oroszországot az Ukrajna ellen elindított háborúja óta. Németh Zsolt a háború kitörését követően például azt írta ki közösségi oldalára, hogy:

Ruszkik haza!.

A fideszes politikus szerint az oroszok diktálni akarnak

Ám újbóli kijelentései nem csak tartalmuk miatt szokatlanok. A politikus amellett, hogy teljesen ellentmondott az Orbán Viktor és kormánya által képviselt „álláspontnak”, korábban még sosem fejtette ki NATO-val kapcsolatos nézeteit ilyen részletesen.

„Az oroszok nem feltétlenül megszállni akarnak minket, csak diktálni, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk.

Kivel szövetkezhessünk, milyen fegyvereink lehessenek, mit képviseljünk a nemzetközi fórumokon”

– fogalmazott a Válasz Online tudósítása szerint Németh Zsolt.

Jelezte, ha nem lenne NATO, Magyarország is védekezne egy orosz támadás ellen

A fideszes politikus arról is beszélt, mi történne, ha Magyarország nem lenne a katonai szövetség tagja.

„Ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg

nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi”

– közölte.

Kemény kritikákkal illette az Orbán-kormányt

Úgy véli, lehet kritizálni a katonai szövetséget, lehet ajánlásokat tenni a jobb működés érdekében, azoknak a narratíváknak viszont elejét kell venni, amelyek szerint a NATO rossz és nem szabadna tagnak lennünk. Ezen ponton pedig arra tett utalást, hogy ezek a hangok bizony a kormányzat részéről is hallhatók.

„Itt nekünk, a kormányoldalnak különösen résen kell lennünk. Világossá kell tenni, hogy a NATO-tagság iránti közbizalom megingatására irányuló kommunikáció akkor is a kormány tényleges politikáját támadja, ha retorikailag megpróbálja kormánypártiként hangszerelni magát”

– magyarázta, megjegyezve: magyar szempontból teljesen indokolatlan a NATO hibáztatása, ugyanis – jegyezte meg – a NATO semmi olyat nem művelt Ukrajnában vagy Ukrajnával, ami Oroszországot a nemzetközi jog alapján felhatalmazta volna preventív csapásra Ukrajna ellen akár 2014-ben, akár 2022-ben.

Megjegyezzük, Németh Zsolt kijelentései helytállóak, ugyanakkor élesen szembemennek az Orbán-kormány által hangoztatott hazug lózungokkal. Orbán Viktorék naponta riogatnak a harmadik világháború beköszöntével, holott a szakértők egyértelműen cáfolták ezt az elméletet.

Figyelemre méltó az is, hogy Németh Zsolt szerint a NATO-nak köszönhető Magyarország biztonsága, míg az „utcai harcos” miniszterelnök és csapatának álláspontja szerint a NATO szítja a háborús feszültséget, nem pedig Oroszország.

(Nyugati Fény)