Új politikai játszópajtást keres magának.

Csád felkerült a magyar politikai térképre: Orbán Viktor ugyanis azonnal gratulált a választáson győztes diktátornak. Az elmúlt héten tartották a csádi választásokat, ahol a szavazatok 61 százalékával Mahamat Idriss Déby Itnót választották elnökké.

„Gratulálok az elnöknek és Csád lakosságának a közelmúltbeli békés választásokhoz. Ez egy fontos lépés az átállási folyamatban. Magyarország a soron következő magyar EU-elnökség idején is támogatja Csádot a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának megerősítésére irányuló létfontosságú munkájában”

– írta Orbán Viktor az X-en vasárnap. A posztot a 444.hu szúrta ki.

Hogy miért volt szükséges az afrikai diktatúra vezetőjének gratulálni, ráadásul elsőként, nem tudjuk. A diktátorokkal való bazsalygás azonban sokat elárul Orbán Viktor politikájáról.

Az Európai Unió szerint nem volt tiszta a választás

Az Európai Unió a választások előtt elítélte, hogy Csád nem engedélyezte az EU által finanszírozott civil szervezetek közel 3000 tagjának, hogy megfigyelőként jelen legyenek az elnökválasztáson. A katonai junta vezetője és annak elnökjelöltje, Mahamat Idriss Déby Itno ellenfelei bojkottra szólítottak fel. Azt állították, hogy a szavazást manipulálták az elnök emberei.

Az elemzők nagy része is úgy látta, hogy a választások eredményét előre lejátszották. Nemzetközi jogvédő csoportok is figyelmeztettek, hogy a választás nem lesz szabad és tisztességes, hiszen az ellenzék ellen keményen fellépnek a világ egyik legszegényebb országában.

Orbán katonai missziót küldött az afrikai Csád védelmére

Beszámoltunk arról, hogy 2023 októberében a kormány nevében a Honvédelmi Minisztérium (HM) benyújtotta az Országgyűlésnek

a csádi magyar katonai misszió küldésére vonatkozó javaslatát.

A közleményük szerint a csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának, ezáltal „Európa és Magyarország biztonságának erősítése” (sic!), valamint az Afrika felől fenyegető újabb bevándorlási hullámok fékezése.

Orbán Gáspár titokban Csádban tárgyalt

Megírtuk, hogy Orbán Viktor fia, Gáspár is szerepel egy fotón, amelynek alapján január 13-án is tárgyalásokat folytatott az afrikai országban a magyar delegáció. A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy nyilatkozott, hogy a honvédség kötelékében szolgál Orbán Gáspár, a miniszterelnök egyedüli fiúgyermeke.

Méghozzá nem is akárhol: a miniszteri kabinetben.

Speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt

alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt,

más katonai és civil elöljárókkal együttműködve. A százados úr kiváló egészségnek örvend”

– fejtette ki.