Rákapcsolt az Állami Számvevőszék. Csoportos leépítésekről döntött Varga Judit új párja.

Súlyos leépítések voltak az Állami Számvevőszéknél

Nagyon úgy tűnik, csak a kezdet volt az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) a sajtóosztály korábbi megtizedelése és a főváros gazdálkodását ellenőrző igazgató eltávolítása. Mint kiderült, a költségvetés legfőbb ellenőrző szervénél

még ennél is jóval drasztikusabb leépítések zajlottak

– tudta meg a 24.hu.

A lap egy hónapja számolt be arról, hogy az Állami Számvevőszéken átszervezések történtek: a korábban 11 fős sajtófőosztály négy munkatársát bocsátották el, de csere volt a fővárosi önkormányzat zárszámadásának ellenőrzését végző igazgatóság vezetői posztján is.

Ám mint kiderült, ezzel még koránt sincs vége a változásoknak, ugyanis

az ÁSZ csoportos létszámleépítést jelentett be május elsejei hatállyal.

„Az ÁSZ elnöke szervezeti egységenként áttekintette a meglévő státuszokat és munkaköröket, majd az intézmény költségvetésének fenntarthatósága, gazdálkodásának és működésének optimalizálása céljából elrendelte az egyes szervezeti egységek tekintetében a munkakörök számának mintegy 10 százalékos csökkentését”

– idézték a szervezet honlapján április 24-én megjelent közleményben foglaltakat. A csoportos kirúgásokra vonatkozó döntésüket „a működés hatékonyabbá és takarékosabbá tételével, az adatalapú, a digitalizáció eszköztárát is felhasználó, felügyeleti jellegű intézmény kialakításával” indokolták.

42 dolgozót rúgott ki Varga Judit új párja

A szervezetnél történt leépítések

mintegy 42 főt érintettek

– közölte a lapnak az ÁSZ kommunikációs osztálya. Ez a teljes állomány létszámának 7,55 százaléka, emellett még be nem töltött munkaköröket is felszámoltak – fűzték hozzá tájékoztatásukban. Azzal kapcsolatban, hogy a kirúgások milyen posztokat érintettek, pusztán annyit válaszoltak, hogy a csoportos létszámleépítés érintette

„az ellenőrzési és a támogató egységeket is, az egységeken belül számos különböző munkakört és státuszt”.

Mi áll a háttérben?

Ugyanakkor úgy tudni, a vártnál rosszabb költségvetési helyzettel lehet összefüggésben a dolgozók megtizedelése. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kirúgások érintik a szervezet mind a 9 igazgatóságát.

A lap forrásai szerint a szervezet dolgozói körében elterjedt, hogy a kirúgásokkal „helyet csinálnak” új embereknek, és az elbocsátott munkatársak helyeit velük pótolnák. Az ÁSZ ugyanakkor ezeket az értesüléseket „visszautasította”.

„A megszüntetésre került munkaköröket, így az azzal megszüntetésre került státuszokat – a csoportos létszámleépítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezésekre és a döntés céljára is figyelemmel – az ÁSZ nem töltötte és nem is fogja betölteni, az ezzel ellentétes, a kérdésben megfogalmazott információ téves és valótlan”

– állította az Állami Számvevőszék.

A szakszervezet válaszokat követel a csoportos kirúgások miatt

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a dolgozói megkeresések alapján egy kérdéssort állított össze. Az alábbiakra várják az ÁSZ elnökének válaszát:

  • „A csoportos létszámleépítés során elbocsátott négy, a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozó az előírt 30 nappal korábbi időpontban megkapta-e a tájékoztatást?
  • Milyen indokkal rendelték fel a 9 fő érintett vidéki munkavállalót 2024. április 24-re Budapestre?
  • Hogyan történt a Budapesten foglalkoztatott munkavállalók részére a felmondások átadása?
  • Kik vettek részt a felmondások átadásán?
  • Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondások átadása előtt, során?
  • Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondás elleni munkavállalói fellépés esetére?
  • Megtörtént-e már és milyen formában a csoportos létszámleépítésről az Országgyűlés tájékoztatása?
  • Kérjük megküldeni számunkra a 2024. I. negyedévről készült munkaügyi statisztikát!
  • Várható-e nagyobb létszámú munkavállaló felvétele az elkövetkezendő időszakban?”