Alig ért haza Budapestről Hszi Csin-ping, máris Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Kétnapos útja során Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről tárgyal majd – írta meg a Euronews. Így tehát elmondható, hogy Orbán Viktorral való találkozója után a véreskezű orosz diktátorral bazsalyog a kínai kommunista pártvezér.

Háború vagy béke?

Bár Hszi Csin-ping Budapesten még kínai béketervről beszélt,

Peking eddig támogatta Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban.

A továbbiakban is exportál különböző elektronikai cikkeket, nyersanyagokat, valamint az orosz háborús erőfeszítésekhez hozzájáruló termékeket. Kína emellett az energiaellátás egyik fő exportpiaca is.

Peking a közvélemény számára a semleges arcát mutatja, ha az orosz–ukrán háború kerül szóba, de a Nyugattal ellentétben „határok nélküli” kapcsolatot hirdetett Oroszországgal.

Közös hadgyakorlat

Az oroszok és a kínaiak közös hadgyakorlaton is részt vettek, Kína pedig következetesen ellenezte az Oroszország ellen irányuló gazdasági szankciókat. A két nagyhatalom egyre messzebb kerül a demokráciától, és egyre komolyabb konfliktusa van a NATO-val. Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában igyekeznek minél nagyobb befolyásra szert tenni.

A két elnök találkozójára néhány nappal azelőtt kerül majd sor, hogy beiktatnák William Lai Csing-te-t a tajvani elnöki posztjába. Tajvanra azonban Kína saját területeként tekint: állításuk szerint erőszakot is hajlandóak bevetni, ha szükséges.