Mutatjuk, mit tettek.

Téves korhatárjelölés miatt marasztalta el a TV2-t az állami tulajdonú Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Annak ellenére, hogy egy eredeti film vágott verzióját sugározta a csatorna, maradtak a műsorszámban erőszakos jelenetek. Azok magasabb korhatári kategóriába sorolást indokoltak volna a médiaszolgáltató által választottnál. Egyebek között erről is határozott május 14-i ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a TV2 a február 17-én 19 óra 56 perctől sugárzott Felhőkarcoló című film közzétételével megsértette a műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és a közzététel időpontjára vonatkozó, kiskorúakat védő törvényi rendelkezéseket.

A Médiatanács a médiaszolgáltatót 2 750 000 forint,

a TV2 vezető tisztségviselőjét pedig a jogsértés ismételtségére tekintettel 100 000 forint bírsággal sújtotta – részletezték.

Annak ellenére ugyanis, hogy a film vágott verzióját sugározta a médiaszolgáltató, a műsorszámban maradt néhány, agressziót tartalmazó és súlyos sérüléseket bemutató, emiatt aggályosnak tekinthető jelenet. Ez megalapozta volna a magasabb, IV. korhatári kategóriába sorolást (16 éven aluliak számára nem ajánlott), és ennek megfelelően a későbbi, 21 óra utáni műsorra tűzést – jegyezték meg.

A Médiatanács határozatában megállapította, hogy a műsorszám alaphangulata, valamint realisztikus ábrázolásmódja meghaladta a III. korhatári kategóriában még elfogadható mértéket. Emellett alkalmas volt „a védett korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására„. A TV2-t a pénzbírság mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a testület – tették hozzá.

(Borítóképünkön Karas Mónika, az NMHH elnöke látható)

(MTI)