Zárlatot kapott a miniszter.

Mint megírtuk, még a 2022-es választás előtti héten robbant a hír: Vlagyimir Putyin orosz elnök hekkerei megtámadták a magyar külügy informatikai hálózatát. A kormányzat minderre ekkor úgy reagált, hogy:

„kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnál ugyanakkor pontosan tudták, hogy a támadások valóban megtörténtek és súlyosak voltak, ahogy arról is volt tudomásuk, hogy ezeket a támadásokat Oroszország hajtotta végre. Kiderült: nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak el a külügy gépeiről – hívta fel figyelmet a rendkívül rázós üggyel kapcsolatban a 444.hu.

A támadás olyan súlyos volt, hogy Szabó Hedvig, az NBSZ volt főigazgatója kénytelen volt Szijjártó tárcája felé azt jelenteni, hogy

„a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókok kompromittálódtak” (!).

Kapcsolódó: Dagad a botrány: Szijjártó Péter súlyos válaszokat adott az orosz hekkertámadás ügyében

„Magyarország olyan helyen van a háború kitörésének okán, olyan politikai küzdelmek kereszttüzében van és olyan politikai vitáknak a részese, amely a világ komoly titkosszolgálatainak felkelti az érdeklődését a nyugati és a keleti oldalon is.

Magyarország iránt tehát nagy az érdeklődés a világban,

nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is”

– magyarázta Lázár János építési és közlekedési miniszter az RTL-nek, amikor az orosz hekkertámadásról kérdezték.

Lázár János nagyon megrémült, amikor az orosz hekkertámadásra terelődött a szó. Ijedt tekintettel azt közölte: ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és ha válaszolna a kérdésére, azzal államtitkot sértene.

Videó: