Bárki számára elérhető lesz a rendszer, amelyben az orvosi vizsgálatokra maga a beteg foglalhat és módosíthat időpontot, abban a szakrendelőben, ahol a leggyorsabban kaphat ellátást.

Kapcsolódó: Pintérék ezt is taccsra tették: Tüntetésre készülnek az emberek Baranyában

Applikációval foglalhatunk időpontot

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára május elején beszélt arról, hogy nyártól már Időpontot is lehet foglalni az EgészségAblak applikáción keresztül. Ezzel az alkalmazással minden, rólunk nyilvántartott egészségügyi adathoz is hozzáférhetünk, a szülők pedig gyermekeik dokumentumait is láthatják.

Kapcsolódó: Egyre súlyosabb gondot okoz az orvoshiány: Mutatjuk, most éppen hol zárt be egy kórházi osztály

Közölték, egyes járóbeteg-szakrendeléseknél már most is megjelennek az időpontok az appban a pontos helyszínnel, és adott esetben le is lehet mondani azt. Ám nyártól már a beteg maga foglalhat időpontot, az új betegút-menedzselő rendszerbe bekapcsolt szakrendelők fokozatosan bővülő körénél.

Júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé a szolgáltatás, amelyben már a beteg is foglalhat időpontot

– idézte a Népszava Szondi Zitát, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettesét.

Mint mondta, információik szerint az alapellátásból körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval szakrendelésekre beteg, a többi közel 56 millió esetben más szakorvosok kérésére, illetve beutaló nélkül fogadják a pácienseket. Reményei szerint, ha ezeket az ellátásokat sikerül jól megszervezni, akkor gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a folyamat. Magyarul nem kell majd hetekig arra várni, hogy egy-egy intézmény valamelyik ellátására elérhetővé váljon az úgynevezett előjegyzési naptár.

Kapcsolódó: Szívszorító: Karsai Dániel megható videóban vallott az élet fontos kérdéseiről

SMS-t is fognak kapni a páciensek

A rendelésre érkezőket a rendszer regisztrálja és kiadja a sorszámot. Figyeli, hogy mennyit várakozik a páciens, illetve mennyi a meg nem jelent beteg. Az üresjárat csökkentése érdekében, a rendszer a pácienseket sms-ben emlékezteti is, arra, hogy adott időpontra várják őket.

Most azt várják az intézményektől, hogy valamennyi szakrendelő tegyen közzé szabad időpontokat, és mielőbb indulhassanak a közvetlen lakossági foglalások – írta a lap.

A digitális előjegyzési rendszert folyamatosan bővítik. A szakember szerint céljuk, hogy a nagyobb önkormányzati, 200 szakorvosi óránál többet működő intézményekben is biztosítsanak a betegeknek a digitális előjegyzés lehetőségét. Jelenleg, 2024 májusában az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT, E-tér) már több mint 9 millió felajánlott időpont van. Ebből a lefoglalt időpontok száma még aránylag kevés, de ez is eléri a 2,3 milliót. Szondi Zita szerint rengeteg a szabadidőpont, az OKFŐ szakemberei folyamatosan vizsgálják, hogy ezek miért nem kelendőbbek

Forrás: infostart.hu