Úgy tűnik, L. Simon László pohara kezd betelni Orbán viselkedése miatt.

Az M5 kulturális csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának keddi adásában „szakértők” vitatták meg „a politikai terr0rizmus növekvő fenyegetését„.

Ki voltak a „szakértők”?

A beszélgetés résztvevői Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, Hack Péter jogász, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, valamint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum kirúgott főigazgatója voltak.

A műsor témáját leginkább a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet határozta meg, amely incidenst Orbán Viktor kormánya szégyentelenül használja fel saját belpolitikai érdekei szerint.

Schmidt Máriát elfogta a rémület

„Olyan rizikókkal kell szembenézni a világpolitikában, amelyek korábban nem voltak jellemzőek, egy civilizált, békés társadalom így nem tud működni, ebből a csapdahelyzetből ki kell jönni”

– fogalmazott az egyébként történész végzettségű Schmidt Mária.

Gulyás István műsorvezető felidézte, hogy a szlovák elnökválasztás után Robert Fico attól tartott, hogy a kialakult gyűlölet gyilk0sságba torkollhat. Schmidt Mária erről azt mondta, a politikai viták er*szakos megoldása elfogadhatatlan, és – fogalmazott – „ha nem állítjuk meg a politikai terrorizmust, annak súlyos következményei lehetnek”.

Fodor Gábor elmagyarázta, kinek mihez kell tartania magát

Fodor Gábor pedig elmondta: semmilyen vitát nem lehet erőszakkal rendezni. Azt mondta, „minden politikai szereplőnek tartania kell magát ehhez az elvhez” szerinte.

Hack Péter szerint a média er*szakos tartalmakra épít, mert azok nagyobb nézettséget generálnak, amely csak tovább gerjeszti az er*szakot. Hozzátette: a politika egyre inkább az érzelmekre hat, ami szerinte „veszélyes lehet, ha nem tudják kezelni azokat”.

Úgy tűnik, L. Simon László nagyon mellre szívta, ahogy Orbán embere elbánt vele

L. Simon László arra hívta fel a figyelmet, hogy

„kampányidőszakban különösen veszélyes a háborúval és gyűlölettel revolverezni a politikai ellenfeleket” (!).

A beszélgetés második részében Nádas Péter író esete is szóba került, aki állítása szerint nemi irányultsága miatt nem kaphatta meg a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díját. Gulyás István ezt „védhetetlen rasszizmus”-nak (a rasszizmus a származásra és nem a nemi irányultságra vonatkozó gyűlölet megnevezése – a szerk.) nevezte, míg Schmidt Mária szerint csak a mű minősége kell(ene), hogy számítson.

L. Simon László szerint ma például a rabszolgaság történetét nem lehetne megírni anélkül, hogy a szerző ne használna úgynevezett polkorrekt szavakat. Nonszensznek nevezte, hogy ebben a közegben például egy olyan mű sem díjazható, amelyet egy fekete szerző írt, de egy fehér fordított.

A műsor vendégei egyetértettek abban, hogy a politikai terr0rizmus elleni fellépést és a kulturális díjak odaítélését szakmai szempontok alapján kellene a társadalom békéjéért és stabilitásáért. Ugyanakkor jelezzük,

a gyakorlatban nem ezt lehet látni.

(hírklikk.hu nyomán)