Az Európai Bizottságnak elege lett; fellépnek Orbánék ellen.

A második szakaszba léptette az úgynevezett „szuverenitásvédelmi” törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság (EB), Orbán Viktorék jogszabályokat sértettek – írta meg a nepszava.hu.

Orbánék felelhetnek az Európai Bizottság előtt

Mint az EB írta:

a magyar jogszabály sérti az uniós jog több rendelkezését.

Többek között az EU demokratikus értékeit, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát.

Az EB a fentiek miatt csütörtökön a második szakaszba léptette a szuverenitásvédelmi törvény miatt Magyarország február elején indított kötelezettségszegési eljárást. Mivel a felszólító levélre nem kaptak megfelelő válaszokat, a testület indoklással ellátott véleményt küldött az Orbán-kormánynak.

Ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó a jelzett problémák megoldására, az ügy néhány hónap múlva az Európai Unió Bírósága elé kerülhet.

Februárban már jelezték a problémákat

A februári levélben, amelyben az eljárás megindításáról tájékoztatták az Orbán-kormányt, az EB leszögezte, a magyar jogszabály sérti az uniós jog több rendelkezését. Szembemegy az EU Alapjogi Chartájában foglalt több alapvető joggal: többek közt a magánélethez való joggal, valamint a személyes adatok védelméhez fűződő joggal.

Sérti a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülési szabadságot, az uniós polgárok választójogával, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Megszegi az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget.

Emellett szembemegy a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményekkel, valamint számos belső piaci szabállyal is – közölte az EB.

A Szuverenitásvédelmi hivatal kiverte a biztosítékot

Orbánék két hónapot kaptak arra, hogy megfelelő válaszokat adjanak. A kormány április elején érkezett levelét az EB május végére értékelte, és megállapította, hogy nem sikerült orvosolni az általa felvetett problémákat. Ezért küldött a bizottság indoklással ellátott véleményt, amelyre két hónapon belül várja a választ.

Megírtuk, hogy a „szuverenitásvédelmi” törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása

sérti a szabad és tisztességes választások elvét

– rögzítették az ötpárti határozattervezetben április közepén.

Az európai parlamenti határozat ezért felszólította az EB-t, hogy kérje az EU Bíróságától a törvény alkalmazásának azonnali felfüggesztését. Ez a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna javaslatára került a szövegbe. A bizottsági lépésre csak akkor kerülhet sor, amikor a kötelezettségszegési eljárás eljut a bírósági szakaszba.