Követelik, hogy tartsák távol Orbán Viktort az EU soros elnökségétől.

Petíciót indítottak annak érdekében, hogy Orbán Viktort megfosszák az EU soros elnökségének lehetőségétől – írta meg a nepszava.hu.

Orbánt nem akarják az EU soros elnökeként látni

„2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez gondot jelent, mert ezzel az európai értékeket lábbal tipró ember ülne az EU egyik irányító székébe: Orbán Viktor. Ő nem képviselhet bennünket, európaiakat. Orbán Viktor nem lehet az elnökünk.

Ezért felszólítjuk Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget.”

Ezekkel a mondatokkal kezdődik az az online petíció, amelyet két zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund és Damian Boeselager indított el. A két politikus azt reméli, hogy ha elég aláírást sikerül összegyűjteni, akkor meg lehet akadályozni, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány átvegye az EU vezetését.

„Orbán Viktor nem képviselhet bennünket, európaiakat”

– állt a követelésben.

Levélben is jelezték fenntartásaikat

Levelet is írtak az állam- és kormányfői testület elnökének, Charles Michelnek, amelyben hangsúlyozzák:

„Rendkívül káros lenne az Unió jó hírnevére, ha a jelenlegi magyar kormány képviselne bennünket, európaiakat bármilyen minőségben, közvetlenül az európai választások után”.

Levelükben felsorolják azokat az okokat, hogy az Orbán vezette magyar kormány jelenléte miért káros:

  • a Magyarországon tapasztalható korrupció,
  • az Orbán-kormánynak a jogállamiság és a médiaszabadság aláásására irányuló intézkedései,

Az EP-képviselők szerint Magyarország a jelenlegi állapotában soha nem felelne meg az EU-hoz való csatlakozás feltételeinek.

„Itt az ideje, hogy az Unió fellépjen egy olyan kormány zsarnokoskodása ellen, amelynek nyilvánvaló problémái vannak a legalapvetőbb európai elveink és értékeink betartásával”

– írták.

Bár már nincs esély a magyar soros elnökség felfüggesztésére, a petíció jelzésértékű: feketén-fehéren megmutatja, mit gondolnak az unióban Orbán Viktorról.