A szakértők már korábban figyelmeztettek, hogy baj lesz. A gazdasági válság miatt tömegével zárnak be a boltok Magyarországon.

Négyezer kiskereskedelmi üzlet volt kénytelen bezárni

2023 második felében súlyos csapás érte a magyar kiskereskedelmi szektort:

újabb négyezer üzlet húzta le a rolót Magyarországon.

Az év végén már csak 106 300 kiskereskedelmi egység működött az országban, amely

16,3 százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt (!)

– hívta fel a figyelmet a Portfolio.

Sokkban a gazdaság: naponta 21 bolt zár be Magyarországon

Az adatok alapján az előző félévhez képest is 3,6 százalékos csökkenést regisztráltak, amely annyit jelent, hogy fél év alatt 3955 üzlet szűnt meg, vagyis naponta több mint 21 bolt zárt be Magyarországon (!).

Mi az oka a drámai bezárási hullámnak?

Mindennek fényében kijelenthető: az évek óta tartó negatív gazdasági tendenciák továbbra sem mutatnak javulást. A kiskereskedelmi egységek bezárása mögött számos tényező húzódik meg:

A járvány idején bevezetett korlátozások különösen nehéz helyzetbe hozták a kiskereskedőket. Sokan közülük nem tudtak talpra állni a kiesett bevételek miatt. Az energiaárak drasztikus emelkedése pedig tovább rontott a helyzeten, hiszen az üzletek működtetése egyre költségesebbé vált. Ezenfelül az ingatlanok bérleti díjai is emelkedtek, ez pedig további terheket rótt a kiskereskedőkre.

A reálbérek csökkenése szintén komoly problémát jelent, mivel

a vásárlóerő csökkenése kevesebb bevételt eredményez a boltok számára.

A fogyasztók egyre kevesebbet költenek, amely különösen érzékenyen érinti a kisebb üzleteket, amelyek nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb üzletláncokkal.

A kiskereskedelmi piac összeomlása tehát továbbra is folytatódik. Az iparági szakértők jelezték, a következő időszakban

további bezárásokra lehet számítani,

amennyiben nem történnek pozitív változások a gazdasági környezetben.

A szakértők már korábban jelezték, hogy óriási baj lesz

Már tavaly kiderült, hogy egyre mélyül a kiskereskedelmi üzletek válsága Magyarországon, ugyanis a magas infláció visszaveti a keresletet, így pedig egyre kevesebb üzlet tud talpon maradni. A szakértők már akkor felhívták rá a figyelmet, hogy különösen nagy gondban lehetnek a szaküzletek, hiszen amíg élelmiszerre mindig lesz kereslet, addig például egy lámpabolt, vagy egy cipőszaküzlet folyamatos veszteséget termelhet.

Jelezték azt is, hogy nem új jelenség Magyarországon a boltok számának csökkenése, ugyanakkor az új kihívások következtében ez 2023-ban tovább gyorsulhat és rengeteg üzletet elérhet az újabb bezárási hullám. Mint az adatokból kiderült,

ez be is következett.

(Nyugati Fény)