Április 7-től kezdődően Pilisvörösvár és Rákos között tesztjelleggel a vonatok már kalauz nélkül közlekednek. Ha a két hónapos teszt sikeres lesz, akkor több elővárosi és vidéki vonalon is bevezethetik a kalauz nélküli jegyellenőrzést.

Megváltozott a közlekedés módja

Az új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetése óta megnőtt a kereslet a vármegye- és országbérletek iránt, amellyel egyszerűbbé vált a jegyváltás és az utazás. A MÁV-Start ezért teszteli a kalauz nélküli vonatközlekedést.

Elsőként az S76-os járatokon próbálják ki, hogy az utasok és a mozdonyvezetők számára milyen előnyökkel jár a korszerűsítés, amely már több nyugat-európai és térségbeli országban bevett szokás.

A teszt egyelőre csak ott indul, ahol minden feltétel adott a kalauz nélküli közlekedéshez. A vonatokon felhívják a figyelmet arra, hogy kalauz nélkül közlekednek, és vészhelyzet esetén használható a vészhívó. A mozdonyvezető fog intézkedni ilyen esetekben.

Így fogják ellenőrizni a jegyeket

A MÁV-Start hangsúlyozza, hogy az utazás csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehetséges, és továbbra is lesznek szúrópróbaszerű jegyellenőrzések. Ha az utas nem tud érvényes jegyet vagy bérletet felmutatni, pótdíjat kell fizetnie. Az átmeneti türelmi időszakban május 5-ig 2600 forintos pótdíjat, utána 25 ezer forintos pótdíjat számítanak fel jegy vagy bérlet nélkül utazóknak. Igazolás szükségessége esetén az ügyfélszolgálattól lehet igényelni.

Forrás: minden-egyben.com