Eldobod az agyad: Ennyibe fog kerülni a belépő a sátoraljaújhelyi függőhídra

Kiirtották az erdőt, tönkretették a természetet miatta, és még jó sok pénzt is kérnek az áthaladásért.

Eldobod az agyad: Ennyibe fog kerülni a belépő a sátoraljaújhelyi függőhídra

Június 4-én átadják az ország egyik legfölöslegesebb beruházását: a legszegényebb, zempléni régióban többmilliárd forint elherdálásával és a természet kipusztításával felépített függőhidat, a sátoraljaújhelyi, ügynevezett Nemzeti Összetartozás Hídját.

Drága lesz a belépő a függőhídra

„Nagy izgalmak elé nézünk 2024. június 4-én, ugyanis a Nemzeti Összetartozás Napján, ünnepélyes keretek között, átadásra kerül a Nemzeti Összetartozás Hídja”

– írja a Zempléni Kalandpark. A bejegyzésből az is kiderült, hogy

a függőhídra 5000 forint lesz a belépő.

Az átadóünnepség zárt körű lesz, nem vehet rész rajta mindenki. A legtöbb helyi csak másnap próbálhatja ki a nagyjából 4 milliárd 98 millió forint támogatásból megvalósult építményt.

A sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakosok az ünnepség másnapján ingyenesen kipróbálhatják a hidat. Ehhez a lakcímkártyájukat kell majd felmutatniuk. Mindenki más pedig 6-ától veheti igénybe majd 5000 forintért a majdnem rekorder függőhidat.

A Nemzeti Összetartozás Hídja nagyjából 80 méter magas és 700 méter hosszú. Ezzel eredetileg világrekordot akartak felállítani az építkezés megkezdésének idején, 2021-ben. Azonban időközben a csehek két év alatt, nagyjából 3 milliárd forintnak megfelelő összegből felépítették a Sky Bridge 721-et.

A cseh híd egy 120 centiméter széles, 721 méter hosszú függőhíd. Egyszerre akár ötszáz ember is áthaladhat a völgy felett,

ezzel pedig minden szempontból beelőzte a magyar kistestvérét.

A polgármester komoly bevételre számít

A sátoraljaújhelyi fideszes polgármester, Szamosvölgyi Péter korábban arról beszélt, hogy évente nagyjából félmillió vendégre számít a függőhídon.

A beruházásnak azonban a helyiek közül sokan egyáltalán nem örülnek. A Szárhegy, Májuskút, Szőlő és más, a tervezett híd alatt lévő utcák közel harminc lakója perközösséget is alakított.

Szerintük ugyanis a hatóságok az engedélyezésnél nem vették figyelembe, hogy egy házakkal teli völgy fölé épül a függőhíd. Az csak súlyosbítja a helyzetet, hogy a terület egy része a Natura 2000-es természetvédelmi programmal védett. A közigazgatási bíróság viszont elutasította a lakók keresetét.

Azzal érveltek, hogy a többségi települési érdek felülírja az ő kisebbségi álláspontjukat.

(Zempléni Kalandpark Sátoraljaújhely / Facebook)