A miniszterelnök emellett „közelebb vinné” az emberekhez a fegyverviselést.

Mint ismert, Orbán Viktor a múlt héten is megtartotta szokásos szónoklatát a Kossuth Rádióban. Akkor arról beszélt, hogy szerinte a jövő heti választáson dől el: „háború vagy béke”.

A csütörtöki vitáról

„Az ellenzéki szavazók egészen biztos csalódottak lehetnek a tegnap vita után”

– vélekedett Orbán.

A Kossuth Rádióban mielőtt interjút készítettek volna a miniszterelnökkel, megállapították: az ellenzéki politikusok a csütörtöki vitán „állarcot cseréltek”, az ellenzéki szavazók pedig szerintük „csalódottak lehetnek a vita után”.

„Nem voltak informatívak, egészen biztosan csalódást okoztak”

– állította mindent elsöprő bizonyossággal Tóth Erik, az Alapjogokért Központ „elemzője”, aki Magyar Pétertől is többet várt.

A sorkatonaságról

A miniszterelnök a katonák méltatásával kezdte interjúját, majd kijelentette: „most, hogy újra háború van Európában, újra szóba került a sorkatonaság”. De azt „nem feltétlenül kell visszaállítani” – mondta a miniszterelnök – mert „a fegyverviselést máshogy is közelebb lehet vinni az emberekhez” – állította.

„Magyarország nem érzi, hogy vissza kell állítani a sorkatonaságot, ez nincs napirenden”

– osztotta meg érzéseit a doktor miniszterelnök a sorkatonasággal kapcsolatban.

Hozzátette: a katonák „a társadalom legjobb része, a legkomolyabban vehetők, akik hajlandóak a haza védelme érdekében másképp élni”.

Közölte: „a hazaszeretethez közelebb tudjuk vinni az embereket máshogy is”. Orbán szerint erre adnak lehetőséget a katonai iskolák és az önkéntes katonaság is.

Miket hazudott a háborúról Orbán Viktor?

Orbán azt mondta, a háború miatt járogat be mostanában gyakrabban a rádióba.

„Minden héten közelebb kerülünk a háborúhoz”

– keltett rémületet a miniszterelnök.

„A kiképzés a legkatonásabb dolog, ez egy új minőség, hogy a franciák vállalják, hogy Ukrajnában képeznének ki katonának. Aggasztó az is, hogy a nyugati fegyvereket támadásra is lehet használni”

– mondta Orbán, aki semmivel sem támasztotta alá állításait. Azt is mondta: ebből nagy vita lesz, az oroszok pedig úgy kezelik, hogy a kártételekhez a NATO-nak is köze van.

„Ez egy újabb lépés a bevonódás felé”

– vélte Orbán.

„Hogy meddig jönnek előre az oroszok, attól is függ, hogy milyen fegyverekkel lövik őket. Ez egy tiszta beszéd”

– fogalmazott a háborúskodáshoz is magas szinten értő magyar kormányfő.

Orbán azt reméli, hogy Ukrajna soha nem fog győzni

Elmondta: „nyugaton azt hiszik a politikusok”, hogy Ukrajna győzhet. Orbán szerint a Nyugat azt gondolja, hogy a tényleges kockázattól messze vannak.

„Ők katonai sikert akarnak elérni Oroszországgal szemben, bármi áron”

– hazudta a miniszterelnök, aki nem állítja, hogy ez már világháború, de neki mégis az a(z) érdeke meggyőződése, hogy „efelé haladunk”.

Orbán szerint egyedül őt jelölte ki a teremtő a „nagy feladatra”

Orbán Viktor azt hiszi, most neki kell ellenállnia, szerinte a kérdés pedig az, hogy az ország mögötte van-e.

„Mi nem vagyunk hajlandók meghalni Ukrajnáért”

– riogatott.

„Van egy erős érvem azért, hogy a NATO egy védelmi szövetség és nem arra hoztuk létre, hogy beavatkozunk egy NATO-n kívüli konfliktusba. Mintha egy tűzoltó lángszóróval jönne tüzet oltani”

– mondta.

Elárulta, kik a „háborúpártiak”

A miniszterelnök szerint „a háború és a béke között egyensúlyozunk”. Úgy folytatta: szerinte a magyarokban erős a békevágy, aki pedig úgy beszél, mint egy háborúpárti, az háborúpárti – magyarázta el a dolgokat Orbán Viktor, aki állította: 100 milliárdot égettünk el már a háborúban”.

„Ha minden pénzünket Ukrajnában költjük el, akkor hogyan indítjuk újra az európai gazdaságot?”

– kérdezte tanácstalanul Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, minden háború első szakasza szerinte „egy morális nyomással kezdődött” és mindig azt mondták, hogy aki a béke oldalán áll, annak nincs igaza. Orbán most is ezt látja – árulta el.

„Ennek a háborúnak nincs a harctéren megoldása”

– ismételte el a hadászati szakértővé előlépő Orbán Viktor.

„Ha a vezetők úgy döntenek, hogy a béke a fontosabb, akkor béke lesz. De most az a döntés, hogy adjunk fegyvereket Ukrajnának. Ezek emberi döntések. Rá kell szorítani a vezetőket arra, hogy békepárti döntéseket hozzanak. Ezt pedig úgy lehet, hogy nem háborúpárti képviselőket kell küldeni az Európai Parlamentbe”

– zárta le az interjút Orbán.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)