Az I. kerületben furcsa események zajlottak vasárnap.

„A szemünk előtt történik egy olyan akció, amely erősen felveti a választási csalás gyanúját”

– fogalmazott V. Naszályi Márta, a főváros I. kerületének polgármestere, aki mindezt felvételekkel is tudja igazolni.

Vasárnap délelőtt érkezett a hír, miszerint a napokban egy hangfelvétel jutott el a Mércéhez, amelyen spanyol nyelven magyaráznak állítólag venezuelai menekülteknek, hogyan és hova szavazzanak a közelgő választásokon. Miután a hangfelvétel nyilvánosságra került, Váradiné Naszályi Márta ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Mint kiderült, a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősotthona hivatalosan 77 férőhelyes, azonban 840 ember van bejelentkeztetve. V. Naszályi Márta közölte, ebből az utóbbi hónapban 250 jelentkezett be. A politikus azt gyanítja, a Fidesz állhat az ügy hátterében.

Böröcz László, az I. kerület fideszes polgármesterjelöltje az RTL-nek adott nyilatkozatában elítélte V. Naszályi Márta kijelentéseit, és „színvonaltalan uszításnak” nevezte azokat.

Kapcsolódó: Rendkívüli: Egy kiszivárgott hangfelvétel bizonyítja, hogy választási csalást követtek el

Mi történt a nap folyamán az I. kerületben?

Az rtl.hu délután arról írt, hogy sorban járulnak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában élő venezuelaiak. V. Naszályi elmondása szerint óránként 8-10 venezuelai szavazó érkezik az urnákhoz. Őket a kormányzó párt delegáltja igazítja el spanyol nyelven. Ezt mellesleg az RTL Híradó helyszínen jelenlévő munkatársai is megerősítették.

V. Naszályi hozzátette, sok venezuelai kezében „ott van a cédula, vagy a telefonkép az eligazítással”. A politikus szerint

„felháborító és szánalmas, hogy kiszolgáltatott embereket használnak fel arra, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a kerület lakói saját maguk döntsenek a jövőjükről”.

Az rtl.hu a történtekkel kapcsolatban kereste Böröcz Lászlót. Mint fogalmazott, a számok szerint most csupán fele annyian szavaztak a kerületben, mint legutóbb. A hírportál megjegyezte, hogy ez túlzás, hiszen 2019-ben 11 óráig a kerület lakóinak 18,25 százaléka, míg most a 20,79 százaléka voksolt.

Mit mondanak a venezuelaiak?

Az RTL Híradónak nyilatkozva az egyikük azt mondta, senki sem gyakorolt rá nyomást a voksolás kapcsán, ám mivel évek óta Magyarországon él, fontosnak tartotta, hogy éljen a szavazati jogával.

Egy másik érintett a kérdésre, miszerint megmondta-e neki valaki, hogy kire szavazzon, úgy fogalmazott:

„nehéz kérdés”.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő épp nem indult ezen a választáson.

Kapcsolódó: Megjöttek a számok: Döbbenetesek a 17 órás részvételi adatok

(Kiemelt képünk illusztráció)