Még nem lezárt kérdés Budapesten a választás végeredménye.

Karácsony Gergely szoros versenyben húzta be a győzelmet Vitézy Dávid ellen

Mint ismert, Karácsony Gergely igen szoros versenyben, a szavazatok teljes feldolgozottsága mellett megőrizte főpolgármesteri mandátumát. A végeredmény alapján a regnáló főpolgármester 47,53%-ot szerzett, míg a Fidesz által támogatott, önmagáról elnevezett egyesület színeiben induló Vitézy Dávid 47,49%-ot szerzett.

Vitézy igen jó szerepléséhez jelentősen hozzájárult, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban visszaléptette Szentkirályi Alexandrát. Karácsony erről a lehetőségről minden lehetséges fórumon értekezett az elmúlt hetekben, az érintettek azonban az utolsó pillanatig tagadták az ármánykodást.

Az is kiemelendő, hogy Magyar Péter a választás előtt kijelentette: érvénytelenül szavaz a főpolgármester-választáson. A benne hívők erős elkötelezettségét látva nem kérdés, hogy sokan vakon követték Magyart, és szintén érvénytelen szavazatot adtak le – ez minden bizonnyal Karácsony esélyeit ronthatták.

Vitézy Dávid csalást kiált, azonnal újra akarja számoltatni a voksokat

Vitézy Dávid a választási végeredmények ismeretében csupán hétfő délután szólalt meg. Rögtön választási csalásra utaló Facebook-posztot közölt, követelvén, hogy számolják újra a szavazatokat.

Vitézy bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk.

Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben. De most még nem tartunk itt.

Nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100%-os feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.

Köszönöm annak a 371 ezer budapestinek a megtisztelő bizalmát, akik tegnap rám szavaztak. Nekik is tartozom azzal, hogy nem engedek abból, hogy a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. Remélem ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek a következő napokban.

Kérem a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerettem volna közvetlenül is elmondani, de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság.

(Vitézy Dávid/Facebook)