Vitézy Dávid nem bírja elfogadni a vereségét.

Mint már ismert, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén megállapította a főpolgármester-választás eredményét. Aszerint Karácsony Gergely a győztes, ellenfeleinek 3 napjuk volt fellebbezni a határozat ellen.

Vitézy Dávid már a kezdet kezdetén közölte, hogy újra kell számolni a voksokat. Szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jogi csapatukhoz a 23 kerületből 20-ból érkezett – állításuk szerint –

„bizonyító erejű okirat arról, hogy legalább 202 szavazókörben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat”.

Közölte,

„az újraszámlálás, mivel rendszerszintű problémáról van szó, teljes Budapesten az érvénytelen szavazatok körében elkerülhetetlen, ma ezt kezdeményezem a Fővárosi Választási Bizottságon keresztül a Nemzeti Választási Bizottságnál”.

Lesz újraszámlálás

Szerda este futott be a hír, miszerint a Nemzeti Választási Bizottság úgy határozott, elfogadja Vitézy fellebbezését.

Ez azt jelenti, hogy újraszámolják az érvénytelennek nyilvánított főpolgármester-jelölti szavazatokat. A döntést a Karácsony Gergely és Vitézy közötti 324 szavazatnyi különbségre és a több mint 24 500 érvénytelen szavazatra tekintettel hozták meg.

Vitézy Dávid nem tudja megemészteni, hogy veszített Karácsony Gergellyel szemben

A minap sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy aggályait jelezte a Fővárosi Választási Bizottságnál, ám az nem volt nyitott az ügy kapcsán, így végül az NVB-hez fordult.

Az FVB honlapjára feltöltött dokumentumok között szerepel egy határozat, amely szerint Vitézyék azt kérték, hogy a bizottság állapítsa meg, „a hivatkozott IV. és VII. kerületekben használt, nem egyértelmű és nem jól értelmezhető szavazólapok használata” sérti a vonatkozó választási eljárási alapelveket.

Másrészt kérték, hogy a Fővárosi Választási Bizottság intézkedjen a IV. és VII. kerület összes szavazókörében a főpolgármesteri választás és annak eredményét megállapító szavazatszámláló-bizottsági jegyzőkönyvek megsemmisítéséről, a választás megismétléséről.

Az FVB kedden elutasította Vitézyék kérését, ezt követte utóbbi sajtótájékoztatója.

(Telex/Nyugati Fény)