Orbán a NATO-főtitkárral tárgyalt, de ez még válasz a felmerült aggályokra.

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek visszavetik a kényes információk, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között – mutatott rá egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek.

A probléma Orbán Viktorral és kormányával van

Arra is kitértek, hogy a NATO-tagállamok problémája nem a hírszerző vezetőkkel van,

hanem Orbán Viktorral és Magyarország politikai vezetésével.

Azt írták: Magyarország az utóbbi időben egyrészt kevesebb információt kap NATO-szövetségeseitől. Másrészt a katonai szövetség központi csatornáin kevesebb információt osztanak meg egymást közt a tagállamok, tudva, hogy Magyarország is a címzettek között van.

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ jelezte azt is, hogy a NATO-szövetségesek hírszerzési információcseréjét Szlovákia esetében is korlátozzák, mióta Robert Fico újra kormányt alakított.

„A probléma, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagok már kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztanak meg a központi NATO-csatornákon keresztül”

– nyilatkozta a névtelenségét kérő NATO-tisztviselő.

Kizárják Magyarországot a NATO egyeztetéseiből

Hozzátette: a korábbi gyakorlattal szemben a – nem csak katonai vonatkozású – szenzitív információkat

egy ideje inkább olyan felületeken osztják meg, ahol Magyarország nincs jelen.

A magyar tisztviselők a legtöbb esetben nem is tudnak ezekről a csoportokról. Így arról sincs tudomásuk, hogy nem hívták meg őket – közölte.

Az egyik EU-s ország polgári hírszerző ügynökségének korábbi vezetője a magyar fél kizárását azzal indokolta: hiába bíznak a vezető hírszerző tisztekben, az érzékeny információk jelentésekbe, onnan pedig egyenesen Orbán Viktor asztalára kerülhetnek.

Miről tárgyalt Orbán a NATO-főtitkárral?

Megírtuk, hogy szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten tárgyalt Orbánnal. A magyar miniszterelnök a találkozón a főtitkárnak azt mondta: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a szövetségnek, és – mondta Orbán –

nem fogja blokkolni a NATO döntéseit az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

A NATO-főtitkár budapesti látogatásáról a Financial Times is beszámolt. A lap arról írt, hogy a NATO keleti tagállamai

megvitatták Magyarország kitiltását a biztonsággal foglalkozó Bukaresti Kilencek fórumáról (B9).

(444.hu nyomán)