Erre figyelmeztette az olasz miniszterelnököt Kocsis.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagált arra, hogy a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök európai parlamenti képviselőit tömörítő frakciója 11 új tag csatlakozását jelentette be, köztük a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőjobboldali pártét is. Ezzel a leginkább az euroszkeptikus jobboldali pártokat magában foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már 83 tagot tudhat magáénak.

Miért undorodnak Orbán Viktoréktól már az ECR-ben is?

Mint ismert, Orbán Viktorék feltett szándéka volt – Brüsszel elfoglalása mellett –, hogy majd csatlakozni fognak Meloniék pártcsaládjához, azonban úgy tűnik, a magyar kormányfőt az utolsó szövetségese is kikosarazta és amellett, hogy nem sikerült elfoglalni Brüsszelt, Orbánék még az ECR-hez sem fognak tudni csatlakozni, ugyanis az olasz miniszterelnök is jelezte:

nem tud már közösséget vállalni a szalonképtelen magyar kormányfővel.

Megírtuk, hogy a Corriere della Sera nevű olasz politikai napilap értesülései szerint Giorgia Meloni nemet mondott Orbán Viktor csatlakozási kérelmére. Így a Fidesz továbbra is hátország nélkül maradhat az Európai Néppártból való kilépése után. Úgy tudni, az ECR vezetője azzal érvelt, hogy Orbánék csatlakozásával többet veszítene a pártcsalád, mint amennyit nyerne. Erre jó oka volt: a Fidesz csatlakozásának megpendítése után több tagpárt jelezte távozási szándékát az Orbán-kormány Putyin-párti politikájára hivatkozva.

Kocsis Máté ezt üzente az olasz miniszterelnöknek, miután megszégyenültek

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába.

Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”

– magyarázta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Kocsis Máté.

Kocsis még azt is írta, hogy a Fidesz így már „nem akar” része lenni az ECR frakciójának. Ugyanakkor Kocsis arról már nem írt, hogy voltaképpen Giorgia Meloni hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy

nem kívánják felvenni köreikbe a Fideszt, hiába akartak nagyon csatlakozni Orbánék.

„Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit!”

– mesélte a magyar miniszterelnök a hétfői EU-csúcs után, akinek ismét nem jöttek be a számításai, nem fogják egyesíteni Európa jobboldali erőit.

(Kocsis Máté/Facebook / Orbán Viktor/Facebook)