A Schadl–Völner-botrány egyik vádlottja 73 milliós osztalékot vett fel.

Februárban a bíróság a Schadl–Völner-ügyben elítélte M. Eszter nyolcadrendű vádlottat: a korrupt végrehajtó először ötmilliós, majd csökkentés után két és fél milliós büntetést kapott. A Fővárosi Ítélőtábla szerint a vádlottak nyilatkoztak a vagyoni, jövedelmi viszonyaikról, és egyikük sem számolt be az átlagtól eltérő összegű jövedelemről – írta meg a 24.hu.

Februárban csökkentették a büntetését, mert beismerő vallomást tett

Beszámoltunk arról, hogy február elején a Schadl–Völner-perben a bűnösségüket elismerő egykori végrehajtókról döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Őket az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék vegyesen felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a végrehajtói foglalkozástól való eltiltásra ítélte.

Az ítélőtábla enyhítette a végrehajtók büntetését: mérsékelték az első fokon kiszabott pénzbüntetéseket, pontosítottak pár technikai kérdést, de egyebekben jóváhagyták az ítéletet.

Az ügyészség kérése ellenére nem tiltották őket el a jogászi foglalkozástól sem.

A bíróság Sz. Balázs, M. Eszter, F. Miklós és N. Gábor pénzbüntetését 5 millió forintról 2,5 millió forintra, V. Levente pénzbüntetését 3 millió forintra, míg O. Ákos pénzbüntetését 1 millió 250 ezer forintra enyhítette.

F. Miklós esetében a részletfizetés lehetőségét is engedélyezték.

Ők beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének, volt, aki százmilliókat adott Schadlnak.

A Schadl–Völner-ügy elítéltje szerint ez nem átlag feletti jövedelem

Azért került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, mert bár elsőfokon az ügyészség által indítványozottnál is enyhébb ítéletet mondtak a végrehajtók fölött,

ők további enyhítésért fellebbeztek. Méghozzá sikeresen.

Magócsi István tanácsvezető bíró indoklása szerint a pénzbüntetés összegét eltúlzottan állapította meg korábban az elsőfokú bíróság. A végrehajtó vádlottak ugyanis nyilatkoztak a vagyoni, jövedelmi viszonyaikról, és

egyikük sem számolt be az átlagtól eltérő összegű jövedelemről.

Bevallásuk szerint vagyoni viszonyaik nem térnek el jelentősen az átlagtól, ugyanakkor eltartásra szoruló hozzátartozóik vannak. A bíróság azt is megjegyezte, hogy M. Eszter nyolcadrendű vádlott javára kellett értékelni a köz javára végzett önkéntes munkát is.

A korrupt végrehajtó életvezetési tanácsadóként dolgozik

M. Eszter a bírósági nyilatkozata szerint egyébként életvezetési tanácsadóként dolgozik.

Ő június elején döntött úgy, hogy végelszámolással megszünteti az irodáját, és ezzel csaknem egy időben a Dr. Majorosi Eszter Végrehajtói Iroda közzétette pénzügyi beszámolóját. Ennek mellékletéből derült ki, hogy néhány hónappal azután, hogy a bíróság az átlagos jövedelmi viszonyaira való tekintettel felére csökkentette a Schadl–Völner-ügyben kiszabott pénzbüntetését,

73 millió forint osztalékot vett ki a végrehajtói irodából.

Ez pedig a márciusi nettó átlagjövedelem alapján számolva az éves nettó jövedelem közel 14-szerese.

M. Eszter nyolcadrendű vádlottat 2018. augusztusában nevezték ki végrehajtónak a Budai Központi Kerületi Bíróság mellé. A vádak alapján Schadl György közbenjárására kapta meg az állást. Munkáját 2021 novemberéig tudta folytatni, amikor Schadllal csaknem egyszerre őt is letartóztatták.

A cég kevesebb mint három és fél éves tevékenysége során 426 millió forint nyereségre tett szert.

A vádak szerint ebből 254 millió forintnyi osztalék került a végrehajtói kar elnökéhez.