Nyomozást rendeltek el Orbán Viktorék sötét ügyében.

A Fidesz „legbűzösebb és legvérlázítóbb visszaélése”

Vasárnap tette közzé nyílt levelét Facebook-oldalán Ujhelyi István volt EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója, amelyet ezúttal a fideszes hatalom „legbűzösebb és legvérlázítóbb visszaélése” miatt tár a nyilvánosság elé.

A politikus azt írta, az Országos Kórházi Főigazgatóság jogelődje által kötött – többmilliárd forint értékű – tesztbeszerzések ügyében

a Nemzeti Nyomozó Iroda már hűtlen kezelés miatt nyomoz

és tudhatóan történtek iratlefoglalások is, az ügy további részleteiről, esetleges tanú- vagy gyanúsítotti kihallgatásokról azonban egyelőre nem tudni semmit.

Ujhelyi nyíltlevele

A politikus nyílt levelét alább közöljük:

„🟥 VASÁRNAPI NYÍLT LEVÉL 🟥

Találnak bűnöst is a bűn mellé?

❌ Most, hogy a kormánypárti sajtó – régi jó szokásához híven – ismét előbb értesül bizonyos nyomozati cselekményekről, mint bárki más ebben az országban, minden reggel izgatottan nyitom ki az állami médiumok felületeit, hátha friss híreket hoznak a fideszes érintettségű covid-teszt mutyi folyamatban lévő nyomozása kapcsán is.

Egyelőre azonban semmi érdemi, semmi részlet, mintha nem is rendeltek volna el hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja miatt eljárást az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), illetve korábbi jogelődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) korrupciótól szagló, sokmilliárdos beszerzése kapcsán.

Jóhiszeműen fel sem merül bennem, hogy nincs érdemi nyomozati munka az ügyben, már csak azért sem, mert épp az általam korábban beadott közérdekű adatigénylés nyomán derült ki, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztálya

már különböző dokumentumokat is lefoglalt az állami intézménynél.

Miről is van pontosan szó?

Hogy ennek azóta sincs semmilyen érdemi nyoma a kormánypárti nyilvánosságban, vagy épp a közmédiában, az persze más kérdés – de ezen sem akadhatok fenn a NER tizennegyedik évében.

❌ Aki nem tudná, hogy miről van szó, egy rövid összegzés: az állami irányítás alatt lévő OKFŐ (illetve akkori jogelődje)

2020 év végén összesen öt szerződést kötött három különböző céggel, mintegy ötmilliárd forint értékben covid-tesztek beszerzésére.

Az általam korábban közérdekű adatigénylés során kikért szerződések közül két cég esetében ordít, hogy leginkább stróman közvetítőként iktathatták be őket a beszerzési folyamatba.

Az egyik vállalkozás korábban thai-masszázzsal foglalkozott, semmilyen kapcsolódó referenciával nem rendelkezett, viszont a másfél milliárd forintos megrendelés aláírása előtt hirtelen

cégtulajdonos lett benne a Fidesz egyik korábbi országgyűlési képviselője.

A másik, szintén milliárdos tesztbeszerzést elnyerő céget a szerződés aláírása előtt néhány héttel alapították csak, tulajdonosa pedig a ferencvárosi Fidesz meghatározó alakja és képviselője volt, aki korábban még a kormánypárt egyik alelnökének személyi titkáraként is dolgozott.

Mindkét céget az OKFŐ-vel kötött sokmilliárdos üzlet után hamar eladták, átalakították, felszámolásuk – vagyis

a nyomok eltüntetése – jelenleg is zajlik.

Miért ezeket a cégeket bízta meg az OKFŐ?

Azt, hogy az OKFŐ, illetve jogelődje miért ezeket a cégeket bízta meg akkor a covid-tesztek beszerzésével, a mai napig nem tudni. Az erre vonatkozó dokumentumok, jegyzőkönyvek, döntéselőkészítő belső anyagok ugyanis

soha nem kerültek nyilvánosságra – hiába próbáltam jogszerűen korábban jómagam is hozzájutni.

Legutóbbi közérdekű adatigénylésemre az OKFŐ jelenlegi vezetése már csak azt tudta válaszolni, hogy a kért dokumentumokat azért nem tudja kiadni számomra, mert a rendőrség lefoglalta. De, legalább azt tudjuk, hogy valamilyen dokumentációnak kell lennie ezzel kapcsolatban, amely így vagy úgy, de megmagyarázza, hogy a Fidesz-kormány felügyelte állami cég miért referencia nélküli, fideszes érdekeltségű cégeket bízott meg a covid-járvány idején többmilliárd forintos beszerzéssel.

Nagyon bízom benne, hogy a nyomozó hatóságok a bűn mellé mielőbb a bűnöst is megtalálják.

Nem lehet tudni, hogy áll a nyomozás

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy volt-e már tanúkihallgatás, van-e esetleg már gyanúsított az ügyben. Az oknyomozó sajtó és aktív EP-képviselőként korábban én magam is szinte minden részletet feltártunk az ügyben, így sok mozaikdarabot már nem kell összegyűjteni a teljes képhez.

❌ Ez az ügy, ezek a milliárdos beszerzések

a Fidesz-kormány elmúlt tizennégy évének legbűzösebb és legvérlázítóbb visszaélései.

Hiszen több mint hatvanezer magyar ember halt meg a gyilkos járványban, miközben ők a közvetítői díjat számolgatták. A nyerészkedőknek, a hatalomnak kötelessége elszámolni ezzel az üggyel; már csak az elhunytak iránti tiszteletből is.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy politikai szemtanúként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Négyszázhatvanhetedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul,

ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a hazánknak.

dr. Ujhelyi István
politikai szemtanú
az Esély Közösség alapítója
2024.06.23. 🇪🇺🇭🇺”

(Ujhelyi István/Facebook)