2019-ben a dél-olaszországi Agrigento tartományban található Sambuca di Sicilia település azzal vált híressé, hogy lényegében mindössze 1 euró kiinduló összegért árultak házakat. A 2019-es és 2021-es sikeres eladások után Sambuca di Sicilia most egy újabb hasonló kampányt indított – ezúttal elvileg 3 euróért lehet házakat vásárolni.

Növelik a népességet

Az ehhez hasonló tervek népszerű eszközzé váltak a vidéki településeken a fogyatkozó lakosság növelésére, ugyanakkor ezzel azt is megakadályozzák, hogy a lakatlan házak teljesen tönkremenjenek. Bár a hasonló kezdeményezések nem mindenhol arattak sikert, Sambuca di Siciliában korábban nagy volt az érdeklődés a projektre, az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről is érkeztek vevők, és az eladások mintegy 20 millió eurót hoztak a helyi gazdaságba.

A szicíliai település most újabb házakat kínál eladásra. Akárcsak legutóbb, most is van azonban néhány kikötés, amellyel a potenciális vásárlóknak tisztában kell lenniük – és az ár is emelkedett, egy euróról háromra – de ez csak a kiinduló ár.

Ezúttal tíz ház áll rendelkezésre 3 eurós induló áron. A házak a település régi Sarazin negyedében találhatók, és szerkezetileg ugyanolyan szilárdak, mint a korábbi tervek szerint 2019-ben és 2021-ben eladott épületek.

Az 1969-es földrengés után elhagyatott házak a helyi hatóságok tulajdonában vannak, így az értékesítési folyamat egyszerűbb, mint ott, ahol a tanácsnak közvetítenie kell a potenciális vásárlók és a tulajdonosok között.

Íme, a paraméterek

A kínált ingatlanok két-három hálószobás, legfeljebb 80 négyzetméteres, mézszínű kőből épült házak, némelyiknek terasza is van. A házakat árverésen értékesítik, és a legmagasabb ajánlatot tevő érdeklődő kapja meg az egyes ingatlanokat, így a vételár valószínűleg jóval magasabb lesz a jelképes 3 eurónál – korábban a legtöbb ház 5 ezer és 10 ezer euró közötti összegért kelt el.

A legtöbb ingatlan azonban messze nem áll készen arra, hogy a vevők beköltözzenek. Ahogy a korábbi években eladott olcsó házak esetében is, az új tulajdonosoknak jelentős javításokat kell elvégezniük. Legalább 30 ezer euróval kell számolniuk a nélkülözhetetlen felújítási munkálatok esetében, egy mindent átfogó felújítás pedig akár 200 ezer euróba is kerülhet.

Emellett a felújítási munkálatokat a vásárlástól számított 3 éven belül be kell fejezni, különben a vevők elveszítik a pályázati eljárás során kért 5 ezer eurós foglalót.

A Sambucában elindított „lakások egy eszpresszó áráért” elnevezésű program a helyi építészek és tervezők számára nagyon fontos bevételeket hozott. Ezenkívül a turisztikai szálláshelyek és üzletek megnyitását is ösztönözte.

Különösen népszerű hely az amerikaiak számára

Ezek a projektek a város demográfiai összetételét is megváltoztatták. Különösen népszerűek voltak az Egyesült Államokból érkező vásárlók körében, ami oda vezetett, hogy a települést „Kis Amerikának” kezdték nevezni a régióba érkező amerikaiak nagy közössége miatt.

Bár ez a kezdeményezés újjáélesztette az elnéptelenedő települést, ez egyben azt is jelenti, hogy azok, akik egy igazi olasz közösség részei akarnak lenni, nem itt válthatják majd valóra ezt az álmukat.

Forrás: Filantropikum.hu