Nagy Márton ismét a kereskedőket fenyegeti.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedőket. A Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait – közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Nagy Márton az üzemanyagárakról „egyeztetett”

Azt írták, a rendkívüli megbeszéléseket

a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták.

Az egyeztetések során a felek áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

A tárcavezető a közlemény szerint megállapította:

„Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el.

Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el,

a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak”.

Az összehasonlításon lenne mit csiszolni

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt

javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására.

Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése. Ezzel ki lehetne küszöbölni a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltéréseket. Ezt a felvetést Nagy Márton megfontolásra alkalmasnak értékelte – írták.

A nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan.

A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől,

hogy ezt „az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet” megszüntessék. Nagy követelte, hogy az üzemanyagkereskedőkkel szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak.

A kormány előírja, hogy mennyiért árulhatják az üzemanyagot

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, mely hátráltatja a fogyasztás helyreállását”

– írták.

Nagy végezetül hozzátette, hogy amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy

a kormány kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon.

Az áfa csökkentése nem került szóba

A Demokratikus Koalíció a kereskedők zsarolása helyett az áfacsökkentésben látja a megoldást.

Mint arról januárban beszámoltunk, a DK konkrét adócsökkentési javaslatokat dolgozott ki a benzin árának csökkentésére, amelyeket, ha a kormány alkalmazna,

már 500 forint alatt lehetne az üzemanyag literenkénti ára

– mondta el Varju László.

A DK-s politikus szerint Orbán Viktor csak a sajátjai gazdagodásával foglalkozik, a magyarok jólétével aligha, így az intézkedések bevezetése a kormányváltás utánra marad.

5 százalékra kell csökkenteni az üzemanyagáfát, a jövedéki adót pedig literenként 70 forintra, gázolaj esetében 20 forintra

– javasolta Varju.

(MTI korrigálva)