Elrendelték Alekszej Navalnij özvegyének letartóztatását Oroszországban.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság kedden elrendelte Julija Navalnaja, a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus külföldi száműzetésben élő özvegyének letartóztatását – közölte az BBC.

Alekszej Navalnij özvegyét börtönbe akarják küldeni

A letartóztatás elrendelését azzal indokolták, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja.

Julija Boriszovna (Julija Navalnaja leánykori neve – a szerk.) elrejtőzött az előzetes vizsgálatot folytató szervek elől, amiért körözést adtak ki ellene – közölte a vádlott távollétében a törvényszék. A bíróság döntése értelmében Julija Navalnaját kiadatása vagy az Oroszországi Föderáció területén történő

letartóztatása esetén 2 hónapra őrizetbe fogják venni.

Beszámoltunk arról, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust 19 év börtönre ítélték, miután egy mérgezési kísérletből felépülve visszatért Oroszországba. Vlagyimir Putyin politikai ellenfelét 47 évesen a büntetőintézetben tett sétája közben érte a halál február 16-án.

A hivatalos kommunikáció szerint rosszul lett, összeesett, és már nem tudtak rajta segíteni.

Az értesülések szerint a börtönben borzalmas körülmények között élt, egészsége teljesen tönkrement.

Tagadták, hogy Putyinnak köze volt a halálához

A Kreml tagadta,

hogy az orosz államnak vagy Vlagyimir Putyin elnöknek bármi köze lett volna Alekszej Navalnij halálához. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat tájékoztatása szerint a politikus egy séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Navalnij 47 éves felesége csak a férje halálát követően lépett a nyilvánosság elé. Az X-en kedden azt írta a követőinek, hogy ne a bírósági határozattal foglalkozzanak, hanem a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni küzdelemmel.

„Ha írnak erről, kérem ne felejtsék megemlíteni a legfőbb dolgot:

Vlagyimir Putyin gyiłkos és háborús bűnös”

– jelentette ki Julija Navalnaja.