A Szuverenitásvédelmi Hivatal odapörkölne, de akad itt egy kis bökkenő.

Tényközlő írásokra sütötte rá a Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy háborúpárti. Ám a világháború rémével fenyegető Origo cikkeit nem vizsgálták. A hivatal még nem büntet, de már készülnek megregulázni a szemükben fekete bárányként tetszelgő médiumokat – mutatott rá a hvg.hu. Megjegyezték, olyanokat is háborúpárti narratíva terjesztésével vádolnak, amelyek az érintett

írásaik címét és tartalmát a Magyar Távközlési Irodától (MTI) vették át.

Gulyás Gergely mellesleg pár napja jelentette be a kormányinfón, hogy a kabinet „háborúellenes akciótervet” hirdet. Annak keretében szembeszállnának a háborús propagandával, kötelezni fogják a pártokat és médiumokat arra, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá.

A kancelláriaminiszter hozzáfűzte, szerinte Európában a nagy országokat háborús propaganda uralja. Meglepő kijelentés ez Orbán Viktor emberétől, tekintve, hogy a Fidesz a választások előtt a háborúval, a besorozás rémével ijesztgette a választópolgárokat.

Emlékeztetett, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a hazai voksolást követő napokban Budapestre érkezett, ahol közölte, minden, a katonai szövetség területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet. Megjegyezzük, hogy a NATO szabályai nem az elmúlt hónapokban változtak meg, azaz ez eddig is így volt.

A Nyugati Fény is helyet kapott a hivatal listáján

A „Dezinformációs narratívák Magyarországon – A nyugati háborúpárti és az orosz legitimációs narratívák az ukrajnai háború kapcsán” című elemzésükben a Nyugati Fény egyik cikke is helyet kapott, mégpedig „a háborús narratívák megjelenése a magyar sajtóban” elnevezésű fejezetben.

Cikkünkben arról írtunk, hogy 2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg még úgy volt, hogy ez az úgynevezett „veszélyhelyzet” idejére lesz csak érvényes, azonban a szakértők észrevettek egy olyan jogszabályváltozást, amely alapján nagyon úgy fest, a sarc véglegesen velünk marad.

A méregdrága Szuverenitásvédelmi Hivatal

Csak tavaly decemberben hozták létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, az intézmény költségvetése azonban már most magasabb, mint az Alkotmánybíróságé. A Magyar Államkincstár adatai szerint februárban még csak 428,3 millió forintot irányoztak elő a hivatal költségvetésére. Egy hónappal később már 528,3 milliót, áprilisban pedig az összeg felugrott 2 milliárd 455,2 millió forintra. A legfrissebb, májusi adatok szerint már több mint 4,1 milliárd forint a hivatal éves költségvetése.

Pár napja futott be a hír, miszerint átláthatósági hatósági eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben. A 24.hu részletezése szerint egyik olvasójuk tett bejelentést a Lánczi Tamás vezette hivatallal szemben.

A bejelentő sérelmezte, hogy az intézmény nem tett eleget az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségeinek. A Szuverenitásvédelmi Hivatal ugyanis nem tette közzé az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait, kifizetéseit a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban.

(Nyugati Fény nyomán)