Szándékosan csalt a Fidesz Vitézy Dávid érdekében? Döbbenetes hírek jöttek.

A főpolgármester-választást követően a szavazatokat újraszámolták, majd fellebbezés nyomán ismét újraszámolták. Minden esetben Karácsony Gergely maradt a győztes.

De nézzük, mi történt, hogyan állíthatták elő a fellebbezést, amely a legutóbbi újraszámoláshoz vezetett

Amikor a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra hivatalosan is visszalépett, nem új szavazólapokat gyártottak, csupán lehúzták őt a régi lapokról. Így Vitézy Dávidék koncepciója szerint több esetben a választók Szentkirályit és Vitézyt is beikszelték ugyanazon a szavazólapon, ezeket pedig

szerintük a szavazatszámlálók hibásan érvénytelennek vették,

pedig ezek egyértelműen Vitézyre leadott szavazatok voltak. Ezzel az érvvel nyújtotta be a fellebbezést a fővárosi szavazatok újraszámlálásához Karácsony ellenfele. A fellebbezéshez viszont több nyilatkozatra is szükség volt, amelyek az érvénytelen szavazatok hibás megszámlálását támasztották alá.

Ezt találták ki

Kiderült, formanyomtatványokon nyilatkoztatták a Fidesz emberei a szavazatszámlálókat arról, hogy ők a Szentkirályit és más jelöltet egy szavazólapon egyszerre beikszelt szavazatokat tévesen érvénytelennek vették – nyomozta ki az Átlátszó. A lap birtokába került fellebbezésből kiderült, hogy a nyilatkozatokról sokszor a tanúk is hiányoznak. 171 esetben nem jelölték meg, hogy melyik párt delegáltja nyilatkozik. Azon az 55 nyilatkozaton, ahol viszont ezt megjelölték, a Fideszt nevezték meg.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezeket az egyforma nyilatkozatokat el is fogadta, és elrendelte a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását. Ez június 14-ével megtörtént.

A nyilatkozatok fele valótlan volt

A választás eredménye nem változott, a győztes továbbra is Karácsony Gergely maradt, ráadásul nagyobb arányban nyert, mint az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után.

A szavazóköri adatok alapján viszont kiderült, hogy valóban voltak tévesen érvénytelennek vett szavazatok, de a Vitézy által leadott 226 darab nyilatkozat körülbelül fele, 114 darab valótlan volt. Emellett legalább 47 nyilatkozat volt, ahol bár azt állították a szavazatszámlálók, hogy tévesen érvénytelennek vették a Szentkirályi-Vitézy kettős szavazatokat,

a szavazókörben egyetlen olyan szavazat sem volt, amit valóban érvénytelenként számoltak el.

Ha ez nem lenne elég, 67 másik nyilatkozatban pedig ugyanígy tévesen érvénytelenítettnek jelöltek meg a biztosok szavazatokat, abban az esetben, ha Szentkirályira és bármely más jelöltre egyidejűleg adtak le szavazatot, ám ezekben a szavazókörökben sem volt egyetlen tévesen számolt szavazat sem.

A lap kiemelte, 33 olyan eset volt, ahol megjelölték a nyilatkozatban a szavazatszámlálók, hogy ők a Fidesz delegáltjai, de egyértelműen bebizonyosodott, hamis nyilatkozatot tettek.

Felhívtak hát pár szavazatszámlálót

Az Átlátszó szándékosan olyan szavazatszámlálókat hívott fel szúrópróbaszerűen, akik nem nyilatkoztak, hogy melyik párt delegáltjai voltak. Emellett a szavazóköri eredmények alapján kijelenthető, hogy valótlan nyilatkozatot tettek, nem mellesleg „büntetőjogi felelősségük tudatában„.

Az eredmény letaglózó, kiderült a hívások során ugyanis, hogy

a szavazatszámlálókat a Fidesz két nappal a választások után kereste meg,

volt akinek az irodába is be kellett mennie, és aláíratták velük az egyennyilatkozatokat, amiket később Vitézy Dávid fellebbezéséhez használtak fel.

Egy idős hölgy ezt nyilatkozta az Átlátszónak:

„A választás másnapján megkeresett a választókörzetemből egy fideszes politikus, akit választási plakáton is láttam már. Azért keresett, hogy megköszönje a munkámat. Aztán elment, de másnap ismét felhívott. Kimentem, és egy A4-es papírt adott oda, hogy írjam alá, és erősítsük meg, hogy találtunk tizenvalahány szavazólapot ami nem volt érvényes. Megmondom őszintén, hogy van az a helyzet, hogy

a halálos ítéletet is aláírná az ember, nem olvastam el, de valóban aláírtam

– osztotta meg sokkoló történetét a hölgy.

Egy férfi pedig ezt mondta:

„Aláírtam a nyilatkozatot, de hozzátettem, hogy én ebben nem vagyok teljesen biztos, és lehet, hogy rosszul emlékszem. Nem akartam ezzel semmi rosszat. A megbízóm idejött, hogy újra lesz számolva minden, nekik körbe kell menni, és írjam alá ezt a papírt, és ez a dolog rendje”

– írta meg a lap.

Vitézy felháborodottan reagált

Vitézy Dávid Facebook-oldalán reagált az Átlátszó cikkére. Ezt itt olvashatják:

(Vitézy Dávid/Facebook)