Joe Biden visszalépése óta először mondott nyilvános beszédet Kamala Harris alelnök.

Kamala Harris az amerikai egyetemi sportbajnokságok győztes csapatait fogadta hétfőn a Fehér Házban: először beszélt Joe Biden visszalépése óta az alelnök.

Kamala Harris a visszalépett Joe Bident dicsérte

„Az elnökünk, Joe Biden ma itt akart lenni. Sokkal jobban érzi magát, gyorsan gyógyul, és alig várja, hogy újra útra keljen. Én pedig az elnökünkről szerettem volna néhány szót szólni.

Joe Biden öröksége, az elmúlt három évben elért eredményei páratlanok a modern történelemben”

– mondta Harris. (Biden jelenleg Covid-fertőzéssel küzd, ezért nem ment el a rendezvényre.)

Az alelnök hozzátette azt is, hogy egyetlen ciklus, négy év alatt máris túlszárnyalta a legtöbb olyan elnököt, aki két cikluson keresztül töltötte be hivatalát (az USA alkotmányának értelmében egy elnök maximum nyolc évig töltheti be a tisztséget – a szerk.).

Joe Bident a fia révén ismerte meg

Elmondta, hogy az elnök fia, Beau Biden révén ismerte meg az Egyesült Államok jelenlegi elnökét, és sok mindent hallott arról, hogy milyen apa és milyen ember.

„Azok a tulajdonságok, amiket Beau tisztelt az apjában, ugyanazok, amiket nap mint nap láttam az elnökünkben: az őszinteségét, a feddhetetlenségét, a hite és a családja iránti elkötelezettségét, a nagy szívét és a hazánk iránti mélységes szeretetét.

Első kézből tapasztalom, hogy Biden minden nap az amerikai népért küzd, és mi mélyen, mélyen hálásak vagyunk neki a nemzetünkért tett szolgálataiért”

– fogalmazott.

Harris lehet az új elnökjelölt

Beszámoltunk arról, hogy Joe Biden visszalépett, így már biztos, hogy januárban új elnök köszönti az amerikai választópolgárokat.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot –

és egyesítsem a nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot (…)”

– fogalmazott magyar idő szerint hétfőn Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke Joe Biden visszalépése után. Utóbbi jelezte, Harrist tartja a legalkalmasabb utódnak,

párttársait is arra kérte, támogassák az alelnököt.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Joe Biden visszalépése kapcsán pozitívan nyilatkozott Barack Obama exelnök, aki méltatta volt alelnökét a hazafias döntése miatt.

Egyre többen sorakoznak fel az alelnök mögött

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata többség vezetője (azaz frakcióvezetője) úgy fogalmazott, a hivatalban lévő elnök az országot, a pártot és a jövőt helyezte előtérbe.

Eközben az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége a közösségi oldalán jelentette be, hogy a demokrata vezetők elsöprő erővel támogatják Harrist. Bill Clinton és felesége, Hillary Clinton is Harris mögé állt.

Utóbbinak jó esélye van arra, hogy megszerezze a pártja támogatását. Népszerű, a párt különböző frakcióit felölelő politikusok sorra jelentik be, hogy a jelenlegi alelnököt támogatják. Így tett a házelnöki pozíciót 20 évig betöltő Nancy Pelosi és a 2016-ban demokrata előválasztáson elnökjelöltként is elinduló massachussetsi szenátor, Elizabeth Warren is.

Kapcsolódó: Most jön csak a java: Üzent Kamala Harris Biden visszalépése után (+fotó)

Harris a kampánycsapattal találkozik

A CNN szerint Harris a rendezvény után Delaware államba igyekszik, hogy találkozzon a kampánycsapatával, és megbeszéljék, mi legyen a következő 105 napban a választásokig. Kamala Harris a sok támogató nyilatkozat ellenére

hivatalosan nem a párt elnökjelöltje.

Az előválasztásokon az emberek Joe Bidenre szavaztak, az így szerzett delegáltak mandátuma zömmel kötött volt (azaz csak Bidenre szavazhattak volna a párt jelölőgyűlésén, ugyanakkor az elnök visszalépése miatt mostantól bármelyik demokrata jelöltre voksolhatnak majd – a szerk.). Még folyik az elvi vita a demokraták soraiban arról, hogy

nyílt és átlátható szavazás legyen az augusztus 19-22. közti jelöltállító konvención.

Kamala Harris hétfői beszédét az alábbi videón nézheted meg angolul.