Orbánék erre nem számítottak.

A 27 uniós tagállam közül 25 egyöntetűen szembehelyezkedett a magyar kormánnyal Orbán Viktor „békemissziója” és az azt követő retorika kapcsán. Ezért az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell úgy döntött, hogy Brüsszelbe hívja össze augusztus végére a külügy- és védelmi miniszterek informális ülését, amit hagyományosan mindig az elnökséget adó országban tartanak – írta meg hétfőn a hvg.hu.

Nem jönnek Orbánhoz az EU-államok külügyminiszterei

Egyedül a szlovák kormány állt Orbánék mellé

abban a vitában, amit az uniós külügyminiszterek folytattak le a magyar kormány és a magyar uniós elnökség első pár hetének külpolitikai mérlegét értékelve. Josep Borrell külügyi főképviselő felháborodottan és határozottan utasította vissza, hogy az EU háborúpárti lenne. Ezt Orbán Viktor és Szijjártó Péter előszeretettel hangoztatja.

„Aki itt háborúpárti, az Putyin”

– közölte Borrell többször is.

Beszámoltunk arról, hogy korábban is felmerült: az EU külügyminisztereinek és védelmi minisztereinek hagyományos, informális ülését a szokásoktól eltérően ne az elnökséget adó tagállamban, hanem inkább Brüsszelben hívják össze. Ez a külügyi főképviselő feladata.

Komoly döntést hozott

„Miután mindenkit meghallgattam, és órákat töltöttem ezzel, döntést kellett hoznom. Úgy gondolom, hogy ha a 25 tagállam határozottan ellenzi ezt az álláspontot, akkor ezen kijelentések, üzenetek után, hogy az EU politikája háborús politika, megértettem, hogy jelzést kell küldenünk. Még ha szimbolikusan is, de jelezni, hogy

az EU politikájával való szembefordulásnak következményekkel kell járnia”

– indokolt Borrell.

Ezután bejelentette: a következő külügyminiszteri ülést a nyári szünet utánra Brüsszelbe fogja összehívni. A tanácskozáson felmerült az is, hogy legyen ez az ülés inkább Ukrajnában. Ezt azonban a főképviselő egyedül nem határozhatja el, valamennyi tagállam hozzájárulására van szükség.

Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy ilyen esetben vétózni fog.

A külügyi főképviselő emlékeztetett arra, hogy miután egy tagállam belép az EU-ba, vannak kötelezettségei. Például a többi tagállammal szembeni „őszinte együttműködés”, ám Magyarország ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Borrell hivatkozott arra, hogy ez az uniós alapszerződésekben is le van fektetve, vagyis ennek megsértésével

a magyar kormány az EU alapdokumentumával megy szembe.

Orbán Viktor moszkvai kalandja kiverte a biztosítékot az EU-ban

Josep Borrell hétfőn Brüsszelben hangsúlyozta: teljes mértékben elfogadhatatlan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vádja, miszerint az Európai Unió a háborút pártolja

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően közölte, Orbán Viktor közelmúltban tett moszkvai és pekingi útjával összefüggésben külön megbeszélést fog kezdeményezni hétfőn.

Ezt azután teszi, hogy a magyar külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a háború pártolásával vádolta az Európai Uniót.

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Az Európai Unió nem a háborút pártolja.

Az Európai Unió nem a háború oldalán áll”

– szögezte le. Hozzátette, hogy

a közösség Ukrajnát támogatja az orosz agresszorral szembeni háborújában.

Az Európai Unió be akarja fejezni a háborút az ENSZ Chartája szerint – húzta alá a főképviselő.