Szerdán elhunyt Dunavölgyi Erzsébet, aki Karsai Dániellel karöltve küzdött a kegyes halálért.

54 éves korában elhunyt Dunavölgyi Erzsébet, aki Karsai Dánielhez hasonlóan izomsorvadásos betegségben, az úgynevezett ALS-ben szenvedett – értesült a Telex a nő családjától. Az óvodapedagógus a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogászhoz hasonlóan az eutanáziáért, azaz a kegyes, méltóságteljes halál lehetőségéért küzdött, hogy külső támogatással vethessen véget életének.

Dunavölgyi Erzsébet hosszú hajjal, a háttérben könyvespolccal a kamerába beszél.

Az ALS-beteg Dunavölgyi Erzsébet 54 éves volt.

Dunavölgyi Erzsébet két évvel ezelőtt, 2022 második félévében vette észre, hogy valami nincs rendben az egészségével. Testnevelésórát tartott a gyermekeknek, amikor észlelte, hogy egy gyakorlat közben nem tudott lábujjhegyre állni. Erzsébet 30 orvosnál járt, amire diagnosztizálták, hogy ALS-ben szenved.

Másfél hónappal ezelőtt került az életvégi ellátást biztosító hospiceházba. Állapota folyamatosan romlott, oxigénterápiára és szondás táplálásra szorult, ám ezen eszközöket visszautasította. Élete utolsó napjaiban a nyelés és a beszéd is nehezére esett, csak feküdni tudott.

Dunavölgyi Erzsébet azon személyek egyike, akik csatlakoztak Karsai Dániel eutanáziáért folytatott peréhez, amelyet az alkotmányjogász az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kezdeményezett. Mint a portál emlékeztetett, rajtuk kívül egy 63 éves ALS-beteg, továbbá egy szklerózis multiplexszel élő házaspár is kérelmeket nyújtott be az EJEB-nek a méltóságos halál legalizálásáért. Dunavölgyi Erzsébet küzdelmét a továbbiakban lánya folytatja.

Az ALS túlélési ideje a betegség megállapításától számítva általában 2-5 év. A betegség utolsó fázisában a légzési funkciók megszűnnek, és fulladás által következik be a halál.