Az évekig folytatott kutatásokból és diétás rangsorokból az derült ki, hogy egyetlen étrend van, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és amely töretlenül népszerű a változó divathullámok közepette.

A U.S. News & World Report 2024-es rangsorában a mediterrán diéta ismét, immár egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén, ami a média újbóli figyelemfelkeltő hullámát váltotta ki

– írja az NBC News.

Egy házaspár Ikaira görög szigetén, ahol a legtöbb 100 éves

Kapcsolódó: A magyarok kedvenc alapanyagát eszik minden nap egy görög szigeten, ahol a legtöbb 100 éves él

A mediterrán étrend, amely elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, bizonyította, hogy fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot.

A mediterrán étrend követői vörös húsokat csak alkalmanként esznek, valamint a tejtermékeket és a baromfit is csak mértékkel fogyasztják. Az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig általában kerülik.

mediterrán étrend

Számos előnye van

Kutatók és dietetikusok szerint a diéta hosszú távú követése növelheti a hosszabb, egészségesebb élet esélyét. Számos tanulmány bizonyította, hogy csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mialatt potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást.

Ez egy életmód, ez egy konyha, több ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt öt-hat évtizedben ez a világ legjobban kutatott konyhája

– mondta Catherine Itsiopoulos, az ausztráliai Melbourne-ben található RMIT Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora, aki több könyvet is publikált már a mediterrán étrendről.

Egy 2021-es kutatás alapján az étrend a nők esetében 29 százalékkal csökkenti a szívkoszorúér-betegség és 13 százalékkal a sztrók kockázatát. Egy 2017-es elemzésből pedig kiderült, átlagosan 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér-betegség, a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.

Ennek oka az lehet, hogy az olívaolajban, magvakban, halakban és diófélékben lévő zsírok az egészséges fajtából származnak: egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok.

Ezzel ellentétben, a vörös hús, a sajt, a tejtermékek, és az erősen feldolgozott élelmiszerek, mint a kekszek vagy a chipsek tele vannak egészségtelen zsírokkal.

Ezért ajánlott ellesni néhány fogást és alapanyagot

Egyes tanulmányok kimutatták, a mediterrán diéta segít leküzdeni a krónikus gyulladásokat is. A gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek antioxidánsokat és más jótékony hatású vegyületeket tartalmaznak. Mivel az étrend a mézre és a fahéjra támaszkodik édesítőszerként a cukor helyett, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A mediterrán étrend követése a rákos megbetegedések és a demencia kialakulásának kockázatát is csökkenti.

E diétának egy hátránya van: nem feltétlenül segít gyorsan leadni a kilókat, mivel az olyan élelmiszerek, mint az olívaolaj és a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmúak. A fogyáshoz a rendszeres testmozgásra is szükség van. Ennek ellenére a változatossága miatt élvezetesebb betartani, mint hagyományos diétákat.

A mediterrán étrend mellett azonban, ajánlatos elsajátítani a mediterrán életstílust is. Kutatások szerint, hogy a mediterrán étrendet követők általában társaságban fogyasztják el ételüket, mialatt az asztal körül beszélgetnek. Továbbá, szeretik és becsülik az ételt, amit esznek. A mediterrán étrendet követőknél kisebb az esély a depresszióra, az öngyilkosságra, és általában nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet is élnek.

Forrás: index.hu