Többek között Brüsszel polgármestere is felháborodott Orbán Viktorék megdöbbentő tervén.

„Az EU soros elnökségét betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól. Felszólítom Alexander de Croot ( belga ügyvivő miniszterelnök – a szerk.) és Annelies Verlindent (belga belügyminiszter – a szerk.), hogy blokkolják ezeket a buszokat a belga határon.

Meddig fogjuk még tűrni egy általunk támogatott ország provokációit?”

– fogalmazott Philippe Close, Brüsszel polgármestere az X-en. A képsorokon Röszke–Brüsszel feliratú buszok láthatók, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig arról beszél, hogy Brüsszel arra „akarja kényszeríteni” hazánkat, hogy engedje be azokat az illegális migránsokat, akiket eddig feltartóztatott.

Rétvári pénteken jelentette be, hogy amennyiben az Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedje be az illegális bevándorlókat, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket. Az MTI-n idézett bejelentésben szó esett arról a bírságról is, amellyel az Európai Unió Bírósága sújtotta hazánkat.

A bírságról

Egy korábbi ítélet szerint hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

Természetesen Orbán Viktorék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Gulyás Gergely is csak azt szajkózta a kormányinfón, hogy a döntés szembemegy tulajdonképpen minden jogi előírással.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is reagált a történtekre. Hangsúlyozták, hogy

„egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete

nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására.”

Mint kifejtették,

„az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot”.

Reagált a belga külügyminiszter is

Hadja Lahbib azt írta az X-en, hogy a bejelentés (Rétvári Bence bejelentése – a szerk.) provokáció, amely ellentmond az európai kötelezettségeknek. Mint hangsúlyozta, a migrációs politika közös kihívás, amelyet valamennyi tagállamnak rendezett módon és szolidaritással kell kezelnie.

Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár hétfői sajtóközleményében figyelmeztetett arra, hogy ha Magyarország beváltja ígéretét, a migránsok illegálisan lépnék át több tagállam területét, „hogy aztán illegálisan Belgiumba jussanak”.

Mint mondta, nem adnának belépési engedélyt az ilyen módon érkezőknek. Felszólította Belgium állandó EU-képviselőjét, beszéljen az ügyben magyar kollégájával. Emellett sürgette az Európai Bizottságot,

„adjon határozott választ az európai együttműködés és a tagállamok közötti bizalom súlyos megsértésére”

– idézték szavait az MTI-n.