A vízügyi szóvivő beszámolt a tetőzés előtti legfontosabb tudnivalókról.

Most a legnagyobb a terhelés a gátakon, most kell mindenkinek 24 órában dolgoznia és figyelnie. Ezt a tényt az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője említette az M1 csatornán péntek délután.

Siklós Gabriella elmondta: Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzésközeli állapotban van a Duna.

Budapesten 835–840 centiméter a vízállás, ami 50–55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől. A fővárosban azonban csak szombaton várható a tetőzés.

Kitért arra is, a két napja elzárt Kisoroszin élők tudják kezelni a helyzetet, és mivel közeledik a tetőzés, várhatóan néhány nap múlva felszabadul a terület.

A szóvivő kiemelte, hogy a Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok.

Siklós Gabriella megemlítette azt is, hogy a Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség, de

nagyon lassú apadás kezdődött el,

„egy-két centimétert már néha apad”.

A vízügyi szóvivő elárulta, mire kell ügyelni a tetőzés során

Az OVF szóvivője hangsúlyozta, hogy árvízi jelenségek nagyon nagy számban várhatók, a vízügyeseken és a gátakon dolgozókon hihetetlenül nagy a felelősség, és nagy szükségük van nyugalomra.

Ismételten arra kért mindenkit, hogy ne a töltésekre és az ideiglenes védművekre kiránduljanak, mert ezek bármikor elkezdhetnek átnedvesedni, átázni,

a jelenségek egyik pillanatról a másikra bukkannak fel.

Ilyenkor nem lehet zavarni a vízügyesek munkáját – hangsúlyozta Siklós Gabriella. Megemlítette, kisebb konfliktusok is kialakulnak amiatt, hogy a vízügyesek nem tudnak haladni a töltéseken a nézelődőktől.

Azt kérte, hagyják dolgozni a szakembereket.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)