Kiderült: Orbán Balázs dédapját 5 év fegyházra ítélték rablásért.

Orbán azt állította, elsősorban dédapjának kell megfelelnie

„Elsősorban a saját családom már nem velünk lévő tagjainak kell megfelelnem, akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint egyik dédapám”

– írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Orbán Balázs, aki posztjában mellékelte dédapjának, lovag Khloyber Oszkár honvédnak a hősi halálát igazoló dokumentumot is.

Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója olyan kijelentéseket tett egy kormányközeli orgánum műsorában, hogy abból már egy nap után világbotrány kerekedett.

Mit mondott Orbán Balázs korábban?

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg

nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség,

mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett.

Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni,

és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé”

– fogalmazott Orbán az 1956-os forradalom és szabadságharc vonatkozásában.

Orbán Balázs dédapja egy közönséges bűnöző volt

A hvg.hu ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Balázs dédapja,

lovag Khloyber Oszkár bűncselekmények sorát követte el.

„Bocsánatkérő” posztjában Orbán Balázs róla írta azt, hogy:

„Elsősorban a saját családom már nem velünk lévő tagjainak kell megfelelnem, akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint az egyik dédapám”.

Khloyber Oszkár 5 évet ült rablásért

Emlékeztettek, Khloyber Oszkár – aki 1897-ben született Zomborban, anyja neve Duhokai Rehák Ilona volt – számos bűncselekményt követett el a két világháború között: a korabeli sajtó szerint 1933-ban Khloyber, aki dohánygyári tisztviselőként dolgozott,

leütött egy idős pénzbeszedőt, majd megpróbált elmenekülni az elvett ötezer pengővel.

A helyszínen azonban feltartóztatták. Először azzal próbált védekezni, hogy ő is a rablót üldözi, később pedig a rendőrségen már arra hivatkozott, hogy semmire sem emlékszik. Végül

rablásért öt év fegyházra ítélték.

Bűncselekmények sorát követte el Orbán dédapja

Ám kiderült az is, hogy nem ez volt az első hasonló eset. Már 1926-ban Csáky-Pallavicini Hippolyt őrgróf, Török Pál és Khloyber Oszkár katonatisztek elhatározták, hogy Strobl Alajost felkérik egy Horthy Miklós kormányzóról készült szobor elkészítésére, amelyet az ország több pontján kihelyeznek.

Azonban kibontakozott egy pénzügyi vita, és valamennyi érintett egymást vádolta meg lopással, de az ügyészség minden esetben alaptalannak találta a vádakat. Khloybert már korábban is feljelentették sikkasztásért, mivel a Turán Magyar Háziipari Szövetkezet igazgatójaként állítólag

jogtalanul zálogosított el terítőket 12 millió korona értékben.

Azt írták, 1942-ben ismét a bíróság elé került, ezúttal csalás és okirathamisítás vádjával. Az Avola marcipángyár alkalmazottjaként 1063 pengőt vett fel egy kereskedőtől, azt állítva, hogy kakaóport szerez, de a pénzt saját céljaira fordította. Ezt a bíróság egy év börtönnel büntette, figyelembe véve a korábbi rablásért kapott ötéves büntetését.

Az újabb börtönbüntetés letöltése után Khloyber a frontra került, ahol valóban hősi halált halt a szovjetek elleni harcban, amiért posztumusz Magyar Nagy Ezüst Vitézségi Éremmel tüntették ki – ismertették.