Áttekintették a közel-keleti konfliktus fejleményeit.

Geszten hívták össze a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét

Orbán Viktor vezetésével kedd este

összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén

– közölte az MTI-vel Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök.

A testület, amelynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek – így Szijjártó Péter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Rogán Antal, Pintér Sándor, valamint Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója, Biró Marcell – áttekintették a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit.

Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről – közölte Havasi Bertalan.

A nagykövetségen dolgozók és családjaik jól vannak

„Konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót;

a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak”

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este Facebook-oldalán.

Tájékoztatása szerint jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. Hozzátette: azt kérik, aki bajba kerül, azonnal lépjen kapcsolatba a tel-avivi képviselettel vagy a KKM call centerével.

„Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy csak abszolút halaszthatatlan esetben utazzon a térségbe, és mindenképpen regisztráljon indulás előtt konzuli védelemre”

– közölte Szijjártó Péter.

Mint ismert, kedd este Irán megtámadta Izraelt: a perzsa állam több mint száz rakétát lőtt ki az országra. A tavaly október 7-én történt izraeli pogrom óta egyre instabilabb a helyzet a Közel-Keleten. Az Irán által támogatott terrorszervezetek vezetőit az elmúlt hetekben sorra likvidálta az izraeli hadsereg.

A Hezbollah időközben megerősítette vezetőjük halálát. Kijelentették, tovább is folytatják Izrael elleni harcukat Libanon védelmében. Nasrallah halála után a terrorszervezet hivatalos tévécsatornája Korán-verseket kezdett sugározni.