Hétszer annyi rákkeltő anyag van ebben a fajta chipsben, mint a simában

Ha teheted, ne egyél belőle!

Hétszer annyi rákkeltő anyag van ebben a fajta chipsben, mint a simában

A chips, vagyis a burgonyaszirom, az egyik legnépszerűbb rágcsálnivaló világszerte. Az emberek imádják a ropogós állagát, a különféle ízesítéseit. Azonban a termék nemcsak finom, de egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

Azt eddig is tudtuk, hogy a chips kevés tápanyagot tartalmaz, és a fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges, tápláló ételeket.

Azonban a chipsben rejlő igazi veszély a rákkeltő akrilamid, ami minden chipsben megtalálható. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi van benne.

Van egy típus, amiben alaposan meghaladja a határértéket ez a vegyület

Az akrilamid akkor keletkezik, amikor a szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten (120 °C felett) hevítik, például sütés, pörkölés vagy grillezés során.

Az akrilamid rákkeltő hatása állatkísérletekben bizonyított, ahol magas dózisban növelte a rák kialakulásának kockázatát. Az embereken végzett vizsgálatok azonban nem mutattak egyértelmű kapcsolatot még. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint az akrilamid ”lehetségesen” növeli a rák kockázatát, de további kutatások szükségesek a pontos hatások megértéséhez. Ettől még jobb kerülni a szakemberek szerint.

A Rizikometer számolt be róla, hogy a zöldségchipsek ugyanannyi kalóriát és zsírt, ugyanakkor hétszer annyi akrilamidot tartalmaznak, mint a hagyományos chipsek.

A burgonyachipsek akrilamid tartalmára vonatkozó határérték az EU-ban 750 μg/kg, ehhez képest a vizsgált a burgonyachipsben csak 190 μg/kg-os értéket mértek, miközben a zöldségchips akrilamid szintje (1430 μg/kg) a burgonyáénak közel hétszerese volt (a zöldségchipsekre az EU Bizottság még nem határozott meg határértéket).

A 230 vizsgált élelmiszer közül a legkevesebb akrilamidot a tojásban, a tejben és a különféle tejtermékekben mutatták ki. A kávéban – különösen a kapszulás és az instant kávéban – ugyanakkor jelentős mennyiségű akrilamid található, az étcsokoládé pedig sokkal több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a tejcsoki (130 μg/kg, illetve 32 μg/kg).


.

(Femcafé)