Nem verték nagydobra, hogy Mészáros Lőrinc cégeinek szerződései után kutakodott az ügyészség az óbudai polgármesteri hivatalban.

Kiderült, hogy Orbán Viktor legközelebbi milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc birtokában álló BudaMédia és a Mahir Cityposter szerződéseit kereste az ügyészség, amikor pár hónappal ezelőtt a nyomozók rajtaütöttek az óbudai polgármesteri hivatalon – derült ki a hvg360-n közétett cikkből.

Mészáros cégei is érintettek

„A III. kerület területén elhelyezett, két cég tulajdonát képező hirdetőoszlopokon az általuk hasznosított hirdetési felületek után befolyó árbevételből a cégek bizonyos összegeket visszajuttatnának”

– emlékeztetett a portál arra, hogy még 2021-ben egy bennfentes megvádolta a politikusokat és önmagát is vallomásában.

Úgy olvasható ki a nyilvános adatokból, hogy az említett két cég a BudaMédia és a Mahir lehet, ami jó eséllyel Mészáros Lőrinchez köthető. Három évvel ezelőtt 2021-ben még egyértelműen a tulajdonában volt, ám azóta viszont trükkösen egy magántőkalappal elfedték a végső tulajdonost – hívta fel a figyelmet a lap.

Még a fideszes Bús Balázs idején kötötték a szerződéseket

Az említett koncessziós szerződéseket még a fideszes Bús Balázs idején kötötték 10 évre, ezeket 2016-ban meghosszabbították. A szerződéseket később még bővítették is utas várók építése fejében. A vállalkozások akkor még Simicska Lajoshoz kötődtek.

Bár Óbuda baloldali vezetőivel szemben megindult az eljárás, de Mészárosék neve valahogy nem tűnik fel az ügyiratokban. A lap azt is hangsúlyozza, hogy az utóbbi időben jellemző, hogy a Budapesten megvádolt ellenzéki politikusokra lecsapnak a hatóságok, ám elhallgatják a kormánypártokhoz kötődő szereplők nevét és érintettségét. Ők mindent megúsznak – írták.

Vadai Ágnes bizonyítékot mutatott, hogy politikai megrendelés Kiss László ügye

Vadai Ágnes 3 dokumentumról ejtett szót. Egyik egy 2024-es kihallgatási jegyzőkönyv, amely szerint egy felsővezető felkereste a kihallgatott személy egy ismerősét azzal, hogy meg kell buktatni a III. kerületi polgármestert, ehhez pedig szükség lenne a kihallgatott személy cégére.

Ez erősíti, hogy egy konstruált ügyről van szó

– mutatott rá a DK politikusa.

Vadai továbbra is Polt Pétertől igyekszik kicsikarni a választ kapni az alábbi kérdésekre:

  • Ki az az állami vezető, aki megrendelte Kiss László megbuktatását?
  • Ha nem ismeri, akkor zajlik-e ügyészségi nyomozás, hogy kiderüljön az illető személye?
  • Melyik állami vezető utasította az ügyészséget a büntetőeljárás megindítására?
  • Melyik hétfői napon kapott utasítást az ügyészség Kiss László levadászására?

Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembemegy a lakosság érdekeivel és akaratával.

Az Önkormányzat is közleményt adott ki a razzia után.

„Nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen”

– mutattak rá. Megjegyezték, hogy amíg az önkormányzat ellen folyó összehangolt akcióban közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt, valamint hatalmas erőkkel vonul fel minden egyes esetben, addig a pártállammal összefüggésben indult nyomozások során – ha egyáltalán elindul ilyen – jóval szerényebb a mozgósítás és a lelkesedés.

„Miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz, majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt.

Ez az ellentmondás is alátámasztja a meggyőződésünket: itt politikai leszámolás zajlik”

– emelték ki.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat működése folyamatosan biztosított, minden feladatot maradéktalanul ellátnak a tájékoztatás szerint.

„A polgármester akadályoztatásának esetéről többek között a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, illetve Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) is rendelkezik.

A törvény kimondja (Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény): a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja”

– közölték az önkormányzat weboldalán.