Ilyenre sem volt még nagyon példa.

Nyáron a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KRNNI) bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva elutasította a Fudan Hungary Alapítvány és a Közép-európai Oktatási Alapítvány elleni nyomozást. Ám szeptember 5-én a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség felülvizsgálta a döntést, ezért

a rendőrség mégis nyomozást indított különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt

– tudta meg kedden a Nyugati Fény.

A Fudan egyetemből nem lett semmi, sokan mégis milliókat tettek zsebre

A kormány pár éve azt a tervet dédelgette, hogy Budapestre hozza a kínai Fudan egyetemet. Ebből ugyan nem lett semmi, mégis évekig működtették a Fudan Hungary Alapítvány kuratóriumát és felügyelő bizottságát.

2023-ban a kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót, a felügyelő bizottság delegáltjainak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek pedig 27,7 millió forintot utaltak ki közpénzből.

A Lipótmezőre tervezett elitiskolából sem lett semmi

A fővárosi II. kerületben, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területére tervezett a kormány egy bentlakásos nemzetközi elitiskolát. Ennek érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium létrehozta a Közép-európai Oktatási Alapítványt. Az alapítvány annak ellenére 402 millió forint közpénzt költött el magára 2023-ban, hogy az építési hatóságok még az építési-bontási terveket sem kapták meg.

Az alapítvány elnöke, Pacsay-Tomassich Orsolya, valamint a helyettese fejenként havi 750 ezer forintos juttatásban részesült.

Kapcsolódó: Így megy ez Orbánisztánban: A miniszterhelyettes kiutalt 774 millió forintot saját magának

Polt Péter először igyekezett hárítani

Mindkét esetről júliusban a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péternek. Ő feljelentésként értékelte a dokumentumot, ezért továbbította a KRNNI-nek, ám ott

bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasították a feljelentést.

Ezt a határozatot szüntette meg a IX. kerületi ügyészség, emiatt pedig a rendőrség szeptember 10-én mégis nyomozást indított a két ügyben.