Kemény dolgokat állít egy pszichológus Vogel Evelin interjúja után

Megszólalt Hal Melinda a politikus exének vallomása után.

Kemény dolgokat állít egy pszichológus Vogel Evelin interjúja után

Az Indexnek adott videóinterjút Magyar Péter korábbi barátnője, Vogel Evelin, aki Magyar közéleti berobbanásának idején volt a politikus párja.

Vogel beszámolt Magyar manipulatív, lobbanékony, bosszúálló természetéről, valamint azokról a traumákról, amelyeket Magyar mellett átélt.

Az interjút >>ITT<< nézheted meg, vagy a leiratot >>ITT<< olvashatod el róla.

Az eset után megszólalt Hal Melinda klinikai szakpszichológus, aki szerint az interjú során egy tipikus bántalmazó kapcsolat képe rajzolódik ki, és az elmondottak alapján a bántalmazó fél esetében nárcisztikus jellemvonások domborodnak ki. Hozzátette: egy megtört, bántalmazott ember az érzelmek mentén, szubjektíven éli meg a történteket, ezt pedig alapul kell venni a véleményalkotásnál.

A pszichológus szerint a nárcisztikus ember önértékelési zavarral küzd, amely egy korábbi sérülésből fakad. Jellemzői a belátás hiánya, a szélsőséges reakciók, a düh, ha valami az énfunkciót, az egót érinti, megsérti.

Hal Melinda azt is hozzátette, a nárcisztikus emberre jellemző, hogy áldozati szerepbe helyezi magát, elhiteti a külvilággal, hogy valójában ő az üldözött, a bántalmazott és úgymond egy ellenfelet kreál magának.

A szakember szerint sajnos előfordul, hogy a nárcisztikusok a nőkkel szemben élik ki a sérülésüket. Ezek az emberek a nőktől elvárják a feltétlen tiszteletet, szeretetet, ugyanakkor ők folyamatosan megmondják, hogy egy nőnek mi a dolga.

Ha valaki viszont nem szolgálja ezt a fajta nárcisztikus énképet a kapcsolatban, az dühöt vált ki, szélsőséges viselkedést, hiszen nincs megerősítés, ami a folyamatos bizonytalanságot csillapítja bennük.

Hal Melinda úgy látja, sokan azért ragadnak bele hosszú időre egy manipulatív, nárcisztikus kapcsolatba, mert egyszerűen el sem hiszik, hogy ez megtörténhet velük. Aztán jön a ráébredés.

(via Mandiner)