Ismét a nyilvánosság elé állt a kegyelmi botrányban kulcsszerepet játszó Balog Zoltán püspök.

Könyvbemutatókra járkál Balog Zoltán püspök

A ped0fil bűnsegét Kónya Endre elnöki kegyelmében meghatározó szerepet játszó Balog Zoltán püspököt a Blikk kapta el egy könyvbemutatón. A püspök „hibás”-nak nevezte döntését a kegyelmi ügyben, arról pedig nem óhajtott beszélni, hogy a kegyelmi botrány kitörése óta találkozott-e Novák Katalin bukott köztársasági elnökkel. Ezt személyes ügynek tartja,

nem gondolja, hogy a nyilvánosságra tartozik

– mondta a lapnak a püspök.

Változtak a körülmények

Balog püspök nem igazán kívánt válaszolni a neki feltett kérdésekre. Arról magyarázott, hogy a nyár elején a 777.hu „keresztény blognak” már elmondott mindent. Azonban a püspök annyit elárult, hogy mivel a „munkái” döntő részétől visszavonult, ezért nem tudja ugyanúgy végezni „lelkipásztori munkáját”, mint korábban.

„Nyilván változtak a körülmények… és nem javultak”

– mondta Balog.

Arról szintén nem volt kedve beszélni, hogy lelkileg miként éli meg a történteket. Azt mesélte, rögös úton járnak, de bízik benne, hogy előre mennek. Elmondta azt is, nem gondolta volna, hogy 50 év felett az élet bármi olyat tud mutatni, ami ennyi idősen megváltoztatja az embert, de ebben tévedett – magyarázta. A püspök hozzátette, a kegyelmi ügy okán sok minden „átalakult” benne.

A könyvbemutatón Káli Horváth Kálmán képzőművész új könyvét pedig már nem püspökként, hanem a szerző barátjaként dicsérte.

„A barátomnak, a testvéremnek tekintem, és miért ne beszéljünk erről ebben a nehéz időszakban,

amit nekem és miattam az egyháznak át kell élnünk.

Nem mindenki hűséges a barátsághoz, Káli Horváth Kálmán igen. Nagyon köszönöm neked, és

bízom benne, hogy ezzel túl sok kockázatot nem vállalsz”

– hangoztatta a rendezvényen Balog püspök.