Bajban van a gazdaság, erre még rátesz a forintárfolyam zuhanása is.

Egyre rosszabb napjai vannak a forintnak, csütörtökön 402 forint fölé is emelkedett az árfolyam az euróval szemben. Szerdán 400,84 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon. Jelezzük, fél éve nem volt példa a magyar fizetőeszköz ilyen mértékű gyengülésére.

Napok óta 400 forint fölött az euró

Péntek reggel is nagyon gyengén kezdett a forint,

401 forint 70 fillérbe került az euró

írta a portfolio.hu.

Kis visszaerősödés volt ugyan, de aztán ismét gyengülés jött, felváltva.

Így alakultak az árfolyamok

Az eurót reggel hét órakor

401,71 forinton jegyezték,

magasabban az előző esti 401,57 forintnál.

A dollár 364,24 forintra gyengült 364,62 forintról, a svájci frank árfolyama 426,85 forintról 427,91 forintra erősödött.
Az euró 1,1029 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1014 dollár után – írta az MTI.

Először kedden vitte át a forint a 400-as szintet az euróval szemben, azóta pedig tovább gyengült, tegnap már 402 fölé is benézett.

„Legközelebb az amerikai munkaerőpiaci adataira fog nagyon figyelni a piac, és a várakozásoktól eltérő adat jelentős mozgásokat okozhat, ami kihathat a forintra is”

– írta a portfolio.hu.

Már Gulyás Gergelyt is felkérdezték a forintárfolyam zuhanása miatt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfó során kapott kérdést arra vonatkozóan, hogy esetleg van-e a kormányzatnak bármilyen eszköze arra, hogy stabilizálni tudják a forint árfolyamát, hogy az lekerülhessen végre a hullámvasútról.

Gulyás azt mondta: a kormánynak semmilyen árfolyamcélja nincsen, ugyanakkor annak ő nagyon nem örül, ha túl nagy a volatilitása (az ármozgások mértéke és gyorsasága – a szerk.) a forintárfolyamnak, a gazdaság számára ugyanis a stabil árfolyam a kedvező – állapította meg a kormányinfón a miniszter.

Az ipari termelés is durván visszaesett

A pénteki napon derült ki, hogy

4,1 százalékkal alacsonyabb az ipari termelés,

mint egy évvel korábban. Mint írták, a szektor a gyenge nyugat-európai és kínai gazdasági helyzet okán nehéz kihívásokkal kénytelen szembenézni, egyelőre pedig nem mutatkoznak jelei a javulásnak. Az elmúlt 10 hónapból hatban csökkent, egyben stagnált az ipar teljesítménye az előző hónaphoz képest, így nem meglepő, hogy a termelés (naptárhatástól megtisztítva)

4,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ennek fényében szinte pozitív fejlemény, hogy az elmúlt három hónap összességében már nem hozott újabb visszaesést a lassan két éve recesszióban lévő ágazatban, azonban az augusztusi visszaesés jelentősen rontja ezt a képet.