Orbán Áron vietnámiakat íratott be a Pécsi Tudományegyetem képzésére.

Előkerült egy szerződés Orbán Áron aláírásával

Az Orbán Viktor öccse vezette Multi Shoot Zrt. 2024 elején megrendelt egy alapképzést a Pécsi Tudományegyetemtől (PTE), amelyre a miniszterelnök testvére, Orbán Áron

ötven vietnámi állampolgárt íratott be

– írta a Népszava a birtokukba került dokumentum alapján. Ezt az egyetem kancelláriájának hivatalvezetője és Orbán Áron írtak alá.

Kiszivárgott egy hangfelvétel

Jelezték, ez a megállapodás részben magyarázza, ugyanakkor még súlyosabbá is teszi azt a korábban kiszivárgott hangfelvételt, amelyen Orbán Áron aggodalmát fejezi ki Héjj Dávid kormánybiztos felé. A hanganyagon arról volt szó, hogy a magyar hatóságok akadályozzák a vietnámi állampolgárok vízumkérelmeit (!).

Így felmerül a kérdés, hogy miért érte meg a vietnámi állampolgároknak Pécsre utazni egy olyan kétnapos tanfolyamért, amely nem tűnik egyedülállónak. Héjj Dávid ugyanis a beszélgetés során egy olyan vietnámira hivatkozott, aki magyar meghívólevelet kapott, de nem hagyta el a schengeni övezetet.

Orbán Áron fizetett a Pécsi Tudományegyetemnek a vietnámi csoportok után

A lap birtokába jutott szerződés szerint a Multi Shoot Zrt. – amelynek Orbán Áron a vezérigazgatója, de nem tulajdonosa – 2024 elején rendelt meg 20 fős csoportok számára úgynevezett „Citizen Life Saver” alapképzést a PTE-től. A szerződést az egyetem kancelláriájának hivatalvezetője és Orbán Áron írták alá. Az egyetem vállalta, hogy hetente két, 20 fős csoportot fogad, és 16 órás, kétnapos életmentő képzést biztosít számukra angol vagy magyar nyelven. A Multi Shoot ezért

csoportonként nettó 30 ezer eurót (mintegy 12 millió forintot) fizetett az egyetemnek.

A PTE rektora semmiről sem tudott

Az üggyel kapcsolatban keresték Miseta Attilát, a PTE rektorát, hogy megtudják, hiteles-e a szerződésmásolat. A rektor azt mondta, nem értesült az említett megállapodásról, ezért megkereste a kancelláriát, ahol elmondták:

a szerződés másolata valós, és valóban itt volt két vietnámi csoport, amelyek megkapták a Multi Shoot által megrendelt képzést.

A laphoz eljutott másik iratból pedig kiderült: a vietnámi csoport nem 40, hanem 50 tagból állt és mindannyian a pécsváradi István Király Szállodában lettek elszállásolva 2024. március 20-tól április 5-ig. A vietnámi vendégek minden magyarországi költségét a Multi Shoot állta. Ezt bizonyítja egy levél is, amelyet Ho Si Minh városi főkonzulátusára küldött el a cég, Orbán Áron aláírásával.

Az említett dokumentum a „Meghívólevél és nyilatkozat” címet viseli, amelyben Orbán Áron a „meghívottak számára szervezett 5 napos egészségügyi továbbképzést” részletezi. Érdekesség, hogy az angol nyelvű változatban 10 napos képzésről van szó, miközben a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződés szerint mindössze egy kétnapos tréningről állapodtak meg.

Az államtitkárral csevegett Orbán Áron

Felhívták rá a figyelmet, hogy ez a dokumentum több szempontból is figyelmet érdemel: a kuruc.infón közzétett hangfelvételen – amelyről azóta bizonyíthatóvá vált, hogy valóban Orbán Áron és Héjj Dávid kormánybiztos beszélgetnek – szóba kerül egy hasonló irat is.

„Te küldtél neki egy meghívólevelet, vagy nem tudom, mit küldtetek. Ez egy olyan levél volt, mintha én beleírnám, hogy Tisztelt Orbán Áron! Nagy szeretettel várom Magyarországon, a szombathelyi egyetemen ilyen és ilyen képzésre

– mondta a hangfelvételen a kormánybiztos, aki később hozzátette: egy vietnámi állampolgárnál találták meg ezt a dokumentumot,

akinek el kellett volna hagynia a schengeni övezetet.

Kiderült, milyen képzésen vettek rész a vietnámiak

Mindez arra enged következtetni, hogy Orbán Áronnak volt olyan vietnámi „ügyfele”, aki nem hagyta el az Európai Unió területét a tanfolyam után. A kérdés adott: miért érte meg valakinek, hogy részt vegyen egy kétnapos, látszólag nem különösebben egyedülálló képzésen? – vetették fel.

Közölték, ilyen jellegű tréningek bizonyára Vietnámban is elérhetők. A tanfolyam során a résztvevők többek között megismerkedtek a sérülések típusaival, a baleseti mechanizmusokkal, valamint speciális eszközök, például az izraeli kötszer és az izolációs fólia használatával. Továbbá gyakorolhatták az improvizált vérzéscsillapítást fáslival vagy zoknival, valamint a sérült szállítását. Szó esett még a vércukorszint-ingadozás, a stroke, a mellkasi fájdalom, a görcsroham és a mérgezések tüneteiről, kezeléséről, valamint a defibrillátor használatáról is – részletezték.

Az üggyel kapcsolatban többször is megkísérelték elérni Orbán Áront és cégét, ám eddig nem kaptak válaszokat.