Erre nehezen találunk szavakat.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-posztban írt arról, hogy Debrecen pár éven belül komoly szerepet kaphat Magyarország életében.

Debrecent „társfővárossá” tennék Lázárék

Lázár János szerint Debrecen nem áll meg, ugyanis egy új város van születőben.

Az Orbán-kormány Debrecenre mint társfővárosra tekint.

A miniszter a legújabb Facebook-bejegyzésében arról számolt be, a szerdai ÉKM-Debrecen csúcstalálkozón számba vették a rövidtávú teendőket, és megbeszélték, hogy 2026–2030 között mivel tudnak hozzájárulni a város további fejlesztéséhez.

Orbán Viktornak komoly tervei vannak Debrecennel

„Nekünk a kormányban ugyanis az a célunk, hogy

Debrecen valóban a nemzet társfővárosa legyen.

Úgy akarjuk a várost újraszervezni a debreceniekkel közösen, hogy a dinamikus gazdasági növekedés ne terhelje a városiak életminőségét”

– fogalmazott Lázár.

Az akkumulátorgyár csak a kezdet. Orbán Viktor akkumulátor-nagyhatalmi álmainak megfelelően Debrecenben építi gyárát a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL).

A döntést 2022-ben jelentette be melldöngetve a Fidesz-kormány. Azóta számos botrányos és tragikus eset eset napvilágra került.

Folyamatos botrányok szegélyezik a veszélyes CATL-akkumulátorgyár történetét

Rögtön a bejelentés után kiderült, hogy a rendkívül magas elektromosság- és vízigényű gyár veszélyeztetheti Debrecen víz- és áramellátását.

Ezenkívül hamar bebizonyosodott, hogy Debrecen környékén nem lesz elég munkaerő, ezért a Távol-Keletről, illetve Ukrajnából kell toborozni munkásokat. Olyan eset is előfordult, amikor a csatornába engedték a veszélyes szennyvizet.

A szinte folyamatos lakossági tiltakozás ellenére Orbánék kitartanak a gigaberuházás mellett, sőt közpénzmilliárdokkal etetik az akkumulátoripari szörnyszülött terjeszkedését.

(Lázár János / Facebook)