A karácsonyi időszak sokak számára a bőséges, finom ételek korlátlan fogyasztását is jelenti. Ilyenkor senki nem akar kimaradni a finom ízekből, és még azok is megesznek mindent, amit kívánnak, akik egyébként szigorú diétán vannak vagy mániákusan figyelnek az étrendjükre.

Azonban a jelenségnek negatív következményei is vannak. A probléma nem csak a plusz kilókra terjed ki, az egészségünkre sincs jó hatással, ha nehéz ételekkel terheljük gyomrunkat szüntelenül, és egyoldalúan, általában a legtöbb szénhidrátot, zsírt és cukrot tartalmazó fogásokból szeretnénk pótolni energia készletünket.

Az egészségünknek sosincs kimenő: azonban ahelyett, hogy önmegtartóztatásra szegnénk fejünket vagy teljesen új utat jelölnénk ki magunknak, néhány apró dologra kell csak figyelnünk, és máris sokat teszünk fizikai állapotunk, ezáltal közérzetünk érdekében is.

Alább, néhány tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy hogyan lehet a karácsony egészséges is a számodra, amelyért a tested majd hálálkodni fog:

1. Cserélj ki néhány alapanyagot

A receptek, amelyek évtizedek óta a család részei, garantáltan nem figyelnek a kalóriákra, de ezeket is átalakíthatod egészségesebbé úgy, hogy szimplán kicserélsz néhány összetevőt.

Mikor a süteményeknél, a recept szerint vajat kellene használnod, azt (részben, vagy egészben) leválthatod almaszószra, banánpürére, illetve sütőtökpürére is – ezzel a módszerrel édesítened is kevesebbet kell. A cukor helyett használhatsz olyan kalóriaszegény édesítőt is, mint például a stevia, a vaníliás cukrot pedig kicserélheted vanília-kivonatra.

A főzésnél is helyettesíthető a főzőtejszín például zsírszegény tejjel, a majonéz és tejföl pedig kiváltható például joghurttal.

Szintén jótékony hatású, ha kerüljük az olajban sütést, és inkább sütőben sütünk-főzünk vagy párolunk. Rengeteg mindent, még rántott ételeket is készíthetünk a sütőben.

2. Még több fehérjét

A karácsonyi menüre inkább jellemző, hogy szénhidrátban gazdag, fehérjében pedig nagyon szegény. A fehérje viszont rendkívül fontos számunkra, segít a teltségérzet kialakításában, és még december végén is gondoskodik arról, hogy ne szedjünk fel plusz kilókat.

Nagy mennyiségű fehérje például a halakban, babban, csicseriborsóban, spárgában, brokkoliban található, tehát karácsonyi receptjeinket, és a menüt szintén módosíthatjuk úgy, hogy ezek is bekerüljenek. Fehérjeport is bevethetünk és dúsíthatjuk ezzel még a desszertjeinket is.

3. Gondoskodj a rostokról

A fehérje mellett, a magas rosttartalmú ételek sem gyakoriak egy átlagos karácsonyi vacsora során az asztalon. Pedig a rost szintén kiemelkedően fontos, általa csökkenthetjük a kalóriabevitelt is.

A lényeg, hogy arra figyelj oda, hogy a karácsonyi menü tartalmazzon rostokban gazdag ételeket is, vagyis zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát, tehát változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

4. Csak egy desszertet készíts

A karácsony az édesség, és a bőséges; változatos desszertek időszaka, amik szinte kiabálják, hogy próbáld ki.

Azonban ha csak egyféle süteményt készítesz, máris elkerülöd azt, hogy mindent kipróbálva, a bőség zavara miatt, a vendégek és a család végigkóstolja a teljes menüsort. Így sikerül csökkentened a cukorbevitelt, mégis jóllakott mindenki.

5. Az is fontos, hogy mit isztok

Ha vendégek jönnek, a legtöbb helyen borítékolható az asztalra kerülő, legalább kétféle szénsavas üdítő, alkohol és cukros innivaló. Azonban ezeket is ki tudod váltani, akár szénszavas, akár szénsavmentes vízzel, teával, gyümölcslével stb., és így máris egy hatalmas mennyiségű cukorbeviteltől szabadulsz meg.

Képek: pexels.com
Forrás: netamin.hu