Szijjártó Péter semmilyen bejelentést nem tett Orbán furcsa moszkvai útjáról.

Óriási botrány tört ki Orbán moszkvai útja miatt

Részletesen beszámoltunk Orbán Viktor moszkvai kiruccanásáról, amelyből pillanatok alatt robbant ki az elmúlt idők legnagyobb diplomáciai botránya. A világ vezető politikusai után David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is súlyos kritikákkal illette a háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal „tárgyalni” óhajtó magyar miniszterelnököt.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte: a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson.

Hozzátette:

Orbán semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Hasonló állásponton van Orbán moszkvai útjával kapcsolatban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, Ursula von der Leyen pedig megalkuvásról beszélt Orbán oroszországi útjával összefüggésben.

Kapcsolódó: Áll a bál: Irgalmatlanul kiakadtak Orbán moszkvai látogatásán az uniós vezetők

Szijjártó Péter figyelmeztette az EU-t?

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is „letisztázta” álláspontját. Emlékezetes, az Orbán-kormány korábban Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé gördített akadályokat. A tárcavezető azzal indokolta mindezt, hogy az említett országok csúnyákat mondtak a magyarokról. Ezért érdekes lehet, mit gondol Szijjártó Péter Orbán kétes moszkvai kalandozásáról.

„Először is szuverén ország vagyunk,

tehát nem hiszem, hogy oda kellene figyelnünk az ilyen jellegű kritikákra.

Másodszor pedig az idő már igazolta az elmúlt két és fél évben, hogy párbeszéd nélkül és anélkül, hogy nyitva tartanánk a kommunikációs csatornákat nincs megoldás erre a háborúra. Ez tehát az egyedüli út arra, hogy megoldást találjunk erre a háborúra. Enélkül biztosan nem lesz megoldás”

fogalmazott vonatkozó Facebook-bejegyzésében Szijjártó.

Furcsát lépett a magyar kormány

A 444.hu a Spiegel hírére hivatkozva azt írta, hogy

elmarad Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőre tervezett budapesti útja.

Kiderült, a Szijjártóval tervezett találkozót a magyar kormány mondta le pénteken, éppen azon a napon, amikor Orbán Moszkvába utazott hogy Putyinnal tárgyaljon „békemisszió” fedőnéven.

„Megdöbbenésünkre a magyar fél péntek este, kevéssel az esemény előtt mondta le Szijjártó külügyminiszter és Baerbock külügyminiszter hétfőre megbeszélt budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontra kell átütemezni”

– közölte a német külügyminisztérium.

Szijjártó és Baerbock találkozója

„fontos lett volna Orbán miniszterelnök meglepő és nem összehangolt moszkvai útja miatt”

– hívták fel a figyelmet.

Szijjártó Azerbajdzsánban bukkant fel

Bár a magyar kormány a Németországgal való egyeztetéseket lemondta, a Türk Államok Szervezetének azerbajdzsáni csúcstalálkozóját már nem mondták le, sőt azon maga Szijjártó Péter is részt vesz – derült ki a tárcavezető legújabb Facebook-bejegyzéséből.

„A külügyminiszterek tanácsülésével

kezdődik a Türk Államok Szervezetének azerbajdzsáni csúcstalálkozója.

Újabb fontos lépés a blokkosodás elkerülésére és a tiszteletteljes kelet-nyugati együttműködés helyreállítása érdekében.

Vajon hány európai külügyminiszter-kollégám kapja meg Brüsszelből mára házi feladatként, hogy elmondja/leírja: mi itt nem az Európai Uniót képviseljük?!”

– tudatta Szijjártó.

(Szijjártó Péter/Facebook)